Boban Knežević - Slobodanida

”Slobodanida” Bobana Kneževića u knjižarama širom Srbije

Boban Knežević - SlobodanidaNakon uspešnog prijema kod čitalaca na Sajmu knjiga, počela je i nacionalna distribucija nove knjige Bobana Kneževića. “Slobodanida” je kontroverzni naučnofantastični roman o Srbiji u drugoj dimenziji, zemlji sa drugačijom, alternativnom istorijom, gde nama poznate ličnosti imaju iznenađujuću sudbinu.

Boban Knežević, ugledni pisac i urednik srpske i jugoslovenske fantastike, objavio je svoj peti roman “Slobodanida”. Ovo je 66. knjiga u okviru edicije “Znaka Sagite” koja već 30 godina donosi odabrana dela književne fantastike.

Autor visoko ocenjenog romana “Crni cvet” (šest srpskih i dva američka izdanja od 1992) i epskog romana “Poslednji Srbin” (2009), svojim novim delom smeštenim u alternativno-istorijski univerzum savremene Srbije, ponovo kreće u potragu za korenima problema koji su doveli do stanja u kome se sada nalazi srpska nacija. Premisa ovog romana je da jedna strana sila u Beogradu paralelne dimenzije otvara naizgled zabavni centar u kome ugledni ljudi privremeno ugrađuju svoju svest u avatare, androide nadljudskih osobina. Kod Kneževića mnoga poznata imena naše politike, kulture i estrade dobijaju sudbinske uloge kakve niko nije očekivao.

Boban KneževićBoban Knežević je rođen u Beogradu 17. septembra 1959. godine. Pisac je fantastike, scenarista, urednik i izdavač. Član je Udruženja književnika Srbije. Enciklopedija naučne fantastike Zorana Živkovića ocenjuje da je Knežević jedna od “stožernih ličnosti” jugoslovenske fantastike, a da njegove edicije odlikuje “reprezentivan izbor dela”.

Aktivan je na književnoj sceni od 1978. godine. Glavnu žanrovsku nagradu “Lazar Komarčić” osvojio je šest puta, a američko izdanje njegovog romana “Crni cvet” visoko je ocenjeno u tamošnjoj kritici, kao značajan i originalan doprinos svetskoj epskoj fantastici.

Knežević je objavio pet romana i dve zbirke priča, kao i 60 priča i noveleta u antologijama i periodici bivše Jugoslavije (Galaksija, Eureka, Emitor, Sirius, Vidici, Gradina, Književna reč, Reč, Sveske, Politikin Zabavnik, Orbis…). Po njegovom scenariju u 1980-im nastao je stripski serijal “Jason” objavljivan u RS magazinu i Našem stripu, čiji je crtač bio Ratomir Petrović (Vjesnikova pres agencija, Zagreb).

Povodom romana “Slobodanida”, Boban Knežević će u nedelju 14. decembra od 20 časova biti gost u kultnoj radio emisiji “Pogled iz svemirskog broda” na talasima Radija Beograd 202. Emisiju uređuje i vodi Vladimir Todorović – Nevidljivi Čovek.