SReten Petrović - Srpska mitologija u verovanju, običajima i ritualima

Promocija knjige ”Srpska mitologija u verovanju, običajima i ritualu”

Sreten Petrović - Srpska mitologija u verovanju, običajima i ritualuPromocija novog proširenog izdanja monografije enciklopedijskog karaktera koja je svojevrsni uvod u slovensku mitologiju “Srpska mitologija u verovanju, običajima i ritualu” (Dereta, 2014) dr Sretena Petrovića održaće se u petak 12. decembra 2014. od 19 časova u Kući Đure Jakšića.

O osnovnim teorijskim premisama i strukturi Srpske mitologije osim autora, govoriće dr Dragan Žunić, Jovo Cvijetković, filozof, Aleksandar Šurbatović, urednik izdavačke kuće Dereta i Katarina Lazić, urednica književnog programa UK Parobrod.

Prvi deo Srpske mitologije problematizuje teorijsko pitanje položaja i uloge Slovena na svetskoj istorijskoj i duhovnoj i civilizacijskoj sceni. U drugom delu razmatraju se teorijski problemi slovenske mitologije i tu je važno imati u vidu da se srpska mitologija može razmatrati samo u “sklopu”, kao deo strukture, kao imanentan činilac duhovnog sistema.

Opšti principi religioznosti i fenomenološki oblici istorijskog pojavljivanja te religioznosti, od animologije i demonologije, do mitologije i njenog sistemskog zasnivanja čine treću celinu knjige. Poslednje poglavlje odnosi se na drevno srpsko-slovenski mit i njemu saglasne magijske praktike iz običajne prakse.

Ulaz na promociju je slobodan.

 

Sreten Petrović - Srpska mitologija u verovanju, običajima i ritualu