Slobodan Vladušić dobitnik Vitalove nagrade

Slobodan Vladušić - Forward

Nagrada “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom govornom području, za 2009. godinu, pripala je Slobodanu Vladušiću za knjigu “Forward”, u izdanju Stubova kulture iz Beograda, javlja PISB. Nagradu dodeljuje fabrika Vital iz Vrbasa, a u saopštenju žirija se navodi da su u užem izboru bile i knjiga “A ako umre pre nego što se probudi” Đorđa Pisareva i zbirka priča “Svi na kraju kažu mama” Lliljane Đurđić.

Nagrada “Zlatni suncokret” se dodeljuje za najbolju knjigu na srpskom govornom području, u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike. U saopštenju žirija se navodi da je Vladušićev roman sinteza krimi romana, romana antiutopije, eruditskog romana i parodijskog dekodiranja.

“Opredelili smo se za Vladušićev roman, zato što u njemu vidimo plodonosnu etiku pripovedanja, snažnu pripovedačku kulturu i umetnički odgovorno posmatranje našeg aktuelnog sveta”, piše u saopštenju. Žiri su činili Jovan Zivlak (predsednik), Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden.