Iliji Bakiću nagrada DKV za najbolju knjigu 2009. godine

Ilija BakićNa godišnjoj skupštini Društva književnika Vojvodine održanoj u Beočinu, u subotu 30. januara 2010. godine, nagradu za najbolju knjigu objavljenu u 2009. godini, dobio je Ilija Bakić za zbirku naučno-fantastične proze “U odvajanju” (Agora).

U konkurenciji za nagradu Društva književnika Vojvodine našle su se sve knjige članova društva objavljene tokom prethodne godine. Žiri su činili književnici: Vladimir Gvozden (predsednik žirija), Đorđe Pisarev i Franja Petrinović.

Po primljenoj nagradi, Bakić je pročitao kratak tekst, u kome je, između ostalog, rekao sledeće: “Nagrada koja je ovoj knjizi dodeljena prva je, koliko je meni poznato, zvanična nagrada jedne ovdašnje asocijacije književnika za delo koje dolazi iz žanra naučne fantastike. Smatram da je žiri pokazao veliku hrabrost što je doneo ovu odluku.

Naučna fantastika je već decenijama talac predrasuda. Žanr se, umesto kao pomoćna, bliža odrednica za tematsko interesovanje/usmerenje dela, koristi kao vrednosna kategorija za diskvalifikaciju. Žanrovsko je i dalje izjednačeno sa paraliterarnim, bezvrednim.”

Ostatak Bakićevog teksta, kao i obrazloženje Đorđa Pisareva, člana žirija, možete pročitati u posebnoj temi posvećenoj ovoj nagradi koju smo pokrenuli na našem forumu.