Simonsov roman o Čarlsu Dikensu i Edvinu Drudu

Den Simons: DrudNajnoviji roman Dena Simonsa “Drud”, čiji je prvi deo nedavno objavljen u izdanju beogradske izdavačke kuće Laguna, donosi nam još jednu  izvanrednu priču pisanu u maniru sličnom onom koji je viđen u romanu “Teror”. Koristeći se istorijskim podacima i činjenicama, Simons stvara besprekornu, uverljivu i zastrašujuću priču o poslednjim godinama života Čarlsa Dikensa.

9. juna 1865. godine, dok putuje u London sa svojom tajanstvenom dragom, pedeset-trogodišnji Čarls Dikens – na vrhuncu moći i slave, najpoznatiji i najuspešniji novinar na svetu, a možda i u istoriji – doživljava nesreću koja će zauvek promeniti njegov život.

Da li je Dikens počeo sa mračnim dvostrukim životom nakon te nesreće? Da li je od tada činio noćne upade u najgore jazbine Londona, ostvarujući svoju duboku opsesiju leševima, grobnicama, ubistvima, opijatima, jamama s krečom za uklanjanje tela… ili činio nešto još strašnije?

Baziran na istorijskim podacima iz života Čarlsa Dikensa i pripovedan iz ugla Vilkija Kolinsa (Dikensovog prijatelja, čestog saradnika i, u neku ruku, rivala), “Drud” otkriva još neotkrivene misterije iz poslednjih pet godina života slavnog autora, a možda nagoveštava i sam kraj Dikensovog nedovršenog romana “The Mistery of Edwin Drood”.

Knjigu je na srpski jezik preveo pisac i prevodilac Goran Skrobonja.