Sendmen: Uvertira

”Sendmen: Uvertira” – prikvel kultnog Gejmenovog strip serijala

Dvadeset godina nakon objavljivanja poslednje epizode kultnog strip serijala „Sendmen“ Nila Gejmena, srpskim čitaocima je u izdanju Darkwood-a predstavljen zvanični nastavak, odnosno, prikvel serijala pod nazivom „Sendmen: Uvertira“.

„Uvertiru“ čini šest svezaka proisteklih iz dvogodišnje saradnje Nila Gejmena i ilustratora Dž.H. Vilijamsa III. Objavljivane od oktobra 2013. do septembra 2015. godine, ove epizode su krajem 2015. objedinjene i ponovo objavljene u jednom zajedničkom trejdu. Upravo ovo luksuzno izdanje nedavno se pojavilo na domaćem tržištu.

Kako posvećenici serijala naglašavaju, nastavak donosi priču dostojnu originalnog „Sendmena“. Da podsetimo, 19. epizoda pod nazivom „San letnje noći“ davne 1991. godine zavredila je Svetsku nagradu za fantastiku – priznanje koje se dodeljuje isključivo književnim delima i koje nikada pre i nikada nakon ovog slučaja nije dodeljeno nekom strip ostvarenju.

Ljubiteljima serijala, nove epizode otkriće odgovore na neka od pitanja koja su ostala nedorečena, kao što su kako je Gospodar snova dopao ropstva i kako je Svevremeni došao u situaciju da mu vreme bude uskraćeno.

A Milan Jovanović, urednik izdavačke kuće Darkwood, za sajt Art-Anima otkriva važnost „Uvertire“ za razumevanje celokupnog serijala o Sendmenu: „Priča se odigrava pre prvog toma ‘Preludijumi i nokturna’, ali pravi gejmenovsku petlju i može se čitati i nekon poslednjeg toma ‘Bdenje’. Štaviše, u prvom čitanju samo tako je ispravno. ‘Uvertira’ dolazi pre prve knjige, ali i nakon desete i tako sve vezuje u jednu Mebijusovu traku. Dakle, to je završena priča, neće više biti nastavaka na ovu temu.“

Remek-delo savremenog stripa koje snažno spaja svevremene mitove, visoku književnost i najbolju tradiciju devete umetnosti na taj način dobija svoju završnicu u velikom stilu.

„Sendmen: Uvertira“ sadrži 224 strane u koloru. Mekog je poveza. Puna cena izdanja je 1.950 dinara, ali će tokom prva dva meseca, izdanje biti u ponudi po promotivnoj ceni od 1.650 dinara.

Prve stranice „Uvertire“ možete pogledati ovde.

Sendmen: Uvertira - korice
”Sendmen: Uvertira” – korice