S DRUGE STRANE LJULJAŠKE Šinićija Hošija

Nakon uspeha postignutog zbirkom priča Divno nebesko telo, izdavačka kuća Besna kobila je u saradnji sa Filološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu pripremila još jednu knjigu slavnog japanskog pisca fantastike Šinićija Hošijaroman S druge strane ljuljaške.

Ova knjiga je osobena po tome što kao delo pisano za decu stoji izdvojeno u Hošijevom bogatom opusu i ujedno svedoči o umešnosti autora da i u književnosti za decu utka svoju tananu fantastiku koja ga je proslavila u Japanu ali i širom sveta.

Okosnicu romana čine dva pitanja: šta smo mi kada sanjamo i šta bismo o drugim ljudima mogli da naučimo ako bi nam njihov svet snova bio dostupan? Glavni junak romana je dečak, koji će se naći izgubljen u svetu snova i to svetu snova svoga oca – mestu na kome je ovaj zauvek mlad i bezbrižan.

Roman ispričan jednostavnim jezikom nudi veliki broj mesta koja podstiču na razmišljanje i nude hranu za intelektualno radoznale, a ukoliko knjiga i ne donese potpune odgovore, svakako će mladim čitaocima uliti hrabrost da spoznaju i prihvate svoj svet mašte.

Roman S druge strane ljuljaške su, u okviru projekta Filološkog fakulteta u Beogradu, preveli studenti završne godine japanskog jezika i književnosti: Aleksandar Vojkić, Aleksandra Janić, Milan Selak, Miloš Jovičić, Nikola Nešić, Rastko Mihailović, Stefan Petrović, Tamara Maksimović, Teodora Vračević i Višnja Milošević. Projekat je vodila prof. dr Divna Tričković.

Ilustraciju za naslovnu stranu uradio je Dobrosav Bob Živković.

Knjiga je dostupna u knjižarama po ceni od 880 dinara, a moguće ju je naručiti i direktno od izdavača po ceni od 650 dinara (u cenu su uračunati i poštanski troškovi).

Šinići Hoši (1926 – 1997) jedan je od najuticajnijih i najpopularnijih japanskih posleratnih pisaca kratkih priča. Tokom 26 godina književne karijere napisao je tačno 1001 priču odajući na taj način počast kolekciji drevnih arapskih pripovesti. Za knjigu Moso Ginko osvoji je Nagradu japanskih pisaca misterije. Kratki film zasnovan na njegovoj priči „Hana to Himitsu“ („Cveće i tajna“), osvojio je nagradu na Međunarodnom festivalu dečijeg filma u Veneciji. Dugi niz godina organizovao je konkurse za kratke priče japanskih autora koje je posvećeno čitao i ocenjivao sve do 1996. godine.

Šinići Hoši - S druge strane ljuljaške
Šinići Hoši – S DRUGE STRANE LJULJAŠKE