Rekord Živkovićeve “Biblioteke”

Zoran Živković - BIBLIOTEKAPrema pisanju sajta B92, roman Zorana Živkovića “Biblioteka” najprevođenije je srpsko prozno delo na početku 21. veka. Roman se do sada pojavio u četrnaest izdanja.

Za “Biblioteku” Živković je 2003. godine dobio “Svetsku nagradu za fantastiku”, a jedini je srpski pisac kome je pripala jedna amarička književna nagrada.

“Biblioteka” objedinjava šest priča (“Virtualna biblioteka”, “Kućna biblioteka”, “Noćna biblioteka”, “Paklena biblioteka”, “Najmanja biblioteka” i “Otmena biblioteka”) u kojima je glavni junak pisac, čije životno središte predstavljaju knjige i biblioteka, kao omiljeni prostor. Autor govori o nemogućnosti da se racionalno objasne mnoge pojave, što od čitaoca zahteva da prihvati čudo, kao fenomen, bez koga, inače, nije moguće graditi fantastiku, kao književni žanr.

“Knjige Zorana Živkovića najbolja su dela nacionalne fantastike koja sam ikada čitao. U njima nema maltene ni reči o nedavnim balkanskim neprijatnostima, niti se igde otvoreno pominje lokalni način života, doktrina ili kultura. Umesto toga, smeštene su u nešto što se može opisati samo kao izuzetno sugestivno dočarani fantazijski ničiji svet… Je li Živkovićeva proza budućnost fantastike kao globalnog pokreta? Uopšte me ne bi iznenadilo kada bi se to ispostavilo…” napisao je američki pisac Brus Sterling o Živkovićevom stvaralaštvu.

“Biblioteka” je do sada objavljena u sledećim zemljama:
SAD, 2002.
Španija, 2004.
Portugalija 2005.
Hrvatska, 2005.
Turska, 2006.
Velika Britanija, 2006.
Danska, 2006.
Poljska, 2008.
Slovenija, 2008.
Japan, 2010.
Portugalija, 2010.
Italija, 2011.
Nemačka, 2011.
Južna Koreja, 2011.

Do kraja 2011. pojaviće se još šest stranih izdanja.