Brem Stoker - Drakula

Razgovor o DRAKULI u Gradskoj biblioteci Novog Sada

Jedan od najpoznatijih horora svetske literature – Drakula Brema Stokera, biće nova tema razgovora i druženja u Čitalačkom klubu Gradske biblioteke u Novom Sadu. U klasike književnosti, podsećaju bibliotekari, spada i gotski roman.

„Kad pomislimo na klasike, setimo se romana viktorijanske književnosti – poput onih koje su pisale sestre Bronte i Džejn Ostin – a svakako pomislimo i na ruske pisce. Ipak, klasična književnost ne pokriva samo drame i tužne životne priče, već i neuobičajene teme koje obrađuje – gotski roman”, navode u Biblioteci.

Kao glavnog predstavnika ovog žanra izdvajaju Frankenštajna, kultni roman Meri Šeli i kompletno delo Edgara Alana Poa.

„Tu se krije i roman Drakula Brema Stokera, čiji je uticaj zaista ogroman. Zanimljiva je činjenica da ovaj roman, izdat 1897. godine, nije odmah postao bestseler. Tek su filmovi snimljeni po njemu, knjizi dali besmrtnost”, kažu organizatori događaja u Čitalačkom klubu.

Taj roman, kako navode, u stvari je dnevnik Džonatana Harkera, mladog advokata, koji nam pripoveda o svojoj poseti transilvanijskom grofu, za kojeg uređuje kupovinu nekretnina u Londonu.

„Najpoznatiji Stokerov roman trebalo je da se zove Nemrtvi, ali mu je u poslednji čas promenjeno ime. Zato je nastavak ovog klasika, koji su napisali Stokerov potomak Drejker Stoker i saradnik Ijan Holt, poneo ovo nesuđeno ime”, dodaje se u pozivu.

Moderator razgovora, koji će se održati 23. marta u Digitalnom omladinskom centru (Vojvodine Putnika 1, u 19 sati) biće dr Miloš Jocić, docent na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta. Organizatorka je Klaudija Slepčev, bibliotekarka.

Drakula - Brem Stoker
DRAKULA – Brem Stoker

Izvor: Politika.rs / Snežana Kovačević