Teri Pračet i Nil Gejmen - Dobra predskazanja

Radio drama prema romanu ”Dobra predskazanja” Terija Pračeta i Nila Gejmena

Teri Pračet i Nil Gejmen - Dobra predskazanjaBBC Radio 4 zajedno sa piscima Terijem Pračetom i Nilom Gejmenom priprema radio adaptaciju njihovog zajedničkog romana iz 1990. godine “Dobra predskazanja”.

Adaptacija će biti urađena u vidu šestodelnog serijala, koji će se u etru naći tokom decembra 2014. godine. Iako još nije određen tačan datum kada će serijal početi da se emituje, zna se da će prvih pet polučasovnih epizoda ići u program tokom radne nedelje, dok će završna, jednočasovna epizoda, na programu biti u subotu.

Komični roman “Dobra predskazanja” je satirični osvrt na proročanstva o apokalipsi i armagedonu, koji donosi urnebesan i raznovrstan niz referenci na savremenu pop-kulturu. Galeriju likova čine, između ostalih, đavo koji je veliki fan grupe “Queen”, jahači apokalipse koji jašu motore velike kubikaže, anđeo vlasnik knjižare iz koje niko ne izlazi živ…

Radio adaptacija biće realizovana pod rediteljskom palicom Dirka Megsa, koji je prošle godine režirao Gejmenovu “Nikadođiju”.

Urednice BBC Radija 4 Gvinet Vilijams je povodom adaptacije izjavila: “Oduševljena sam što nam se Gejmen vraća na Radio 4 – ovoga puta sa Terijem Pračetom. Ne mogu da dočekam da čujem šta će učiniti sa tom apokalipsom. Slušaoci Radija 4 su voleli ‘Nikadođiju’, i uverena sam da će ‘Dobra predskazanja’ biti sjajan božićni poklon za njih”.

Izdavačka kuća “Laguna” objavila je dva izdanja romana “Dobra predskazanja” na srpskom jeziku. Prvo izdanje je štampano 2001. godine, a drugo 2013.