Nenad Gajić - SLOVENSKA MITOLOGIJA

Promocija “Slovenske mitologije” u Kragujevcu

Promocija knjige “Slovenska mitologija” autora Nenada Gajića biće održana 2. avgusta, od 18.30 sati u kragujevačkoj knjižari “Delfi”, u pešačkoj zoni kod Krsta – javlja Šumadija Press.

Na promociji će biti i neki od 25 autora ilustracija za knjigu “Slovenska mitologija” (Uroš Obradović, Dušan Marković, Nemanja Mališ, Nenad Krstić), koji će potpisivati knjige zajedno sa autorom Nenadom Gajićem.

Za slovensku mitologiju autor se zainteresovao pre više godina i dugo istraživao njene tajne i nedorečenosti.

“Slovenska mitologija” je idealan spoj modernog pristupa mitološkoj temi i naučne studije, koja kao jedini imperativ sebi postavlja činjeničnu zasnovanost, bogatstvo podataka i sveobuhvatnost i odgovornost naučne istine, kažu u “Laguni”, koja je izdavač knjige.

Niz celovitih članaka o slovenskim bogovima, običajima, ritualima i mitskim predstavama, veoma opsežno obuhvata sve ono što predstavlja osnovnu mitološku supstancu slovenskih naroda (slovenski panteon bogova), zatim ono što prethodi uspostavljanju mitološke svesti i poretka (jezik, religija, predanje…) i, najzad, ono što je savremenom čitaocu ali i ozbiljnom istraživaču mnogo važnije: običaji i verovanja koja su se iz mitologije preselila u svakodnevne društvene ili religiozne rituale.

“Slovenska mitologija” je posvećena temi običaja, verovanja i mitova starih Slovena, oslanjajući se na najpoznatije naučne autoritete koji su pisali o slovenskoj mitologiji. U knjizi su sažeti podaci o svim poznatim slovenskim bogovima, mitološkim bićima i mitskim mestima, običajima, magiji i ritualima.