“Noć demona” Piter V. Bret

Jedan od najsvežijih naslova izdavačke kuće “Laguna” je roman epske fantastike “Noć demona” američkog pisca Pitera V. Breta. Iako se tretira kao roman prvenac, ova knjiga je zapravo četvrto Bretovo ostvarenje, ali prvo kojim je ovaj pisac zabeležio planetarni uspeh i nakon koga se potpuno posvetio fantastičkoj književnosti.

“Noć demona” donosi priču o svetu kojim vlada teror “utrobnika”, demona koji se svakog dana u sumrak izdižu iz zemlje i razaraju kako im drago sve do zore, kada ih sunce goni natrag u Utrobu. Dok se smrkava, malobrojni preživeli ljudi na svetu skrivaju se iza magijskih simbola i mole se da ih čini zaštite još jednu noć. Godine odmiču, a razdaljina između svakog seoceta i onog susednog izgleda sve veća i veća. Čini se da ništa ne može nauditi “utrobnicima”, niti ponovo ujediniti čovečanstvo.

Priča je ispričana iz perspektiva troje glavnih likova: Arlen, Liše i Rodžera, prikazujući njihova detinjstva, odrastanja i pojedinačne početke borbe protiv zla koje je zadesilo čovečanstvo. 

Režiser Pol V.S. Anderson i filmski producent Džeremi Bolt, već su angažovani na pripremama filmske adaptacije ovog romana, koji je do sada objavljen u četrdesetak zemalja širom sveta.

Piter V. Bret (1973) je ljubitelj epske fantastike, stripova i RPG igara. Diplomirao je englesku književnost i istoriju umetnosti na univerzitetu “Bafalo” 1995. godine, a onda proveo više od jedne decenije u farmaceutskom izdavaštvu. Živi u Bruklinu.