Promocija knjige “Čudovišta koja smo voleli 5”

Knjiga Ranka Munitića “Čudovišta koja smo voleli 5”, u izdanju “Kreativnog centra” biće predstavljena u Beogradu, u četvrtak, 1. decembra u 12 sati u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, piše dnevni list Danas.

Na promociji učestvuju: Violeta Babić (lektor i redaktor), Rastko Ćirić (preofesor FPU), Aleksandar Kostić (psiholog), Aleksandar D. Kostić (filmski kritičar) i Zoran Penevski (urednik u Kreativnom centru).

Jedinstvena i u okvirima mnogo širim od srpske kulture, odiseja kroz istoriju književnosti i umetnosti Ranka Munitića završava se nakon pedeset velikih izazova. Poslednjih deset poglavlja “Čudovišta koja smo voleli”, dopunjena kompletnim indeksom za svih pet knjiga, imaju sve najbolje odlike Munitićevog stila: vanrednu erudiciju, naučnu akribičnost, zanimljivost pripovedanja, kritičarsku hrabrost, utemeljenost u prosuđivanju. I mada se priča okončava u makrokosmičkom beskraju Lukasovih i Kjubrikovih filmova, ono što ostaje kao pouka ovog velikog putovanja jeste da su najveći i još uvek najmanje istraženi prostori – oni u nama. To je zapravo i testamentarna rečenica celokupnog Munitićevog opusa: “Čudovišta, božanska i demonska, samo smo mi sami”.