Dani Stanislava Lema

Program manifestacije DANI STANISLAVA LEMA

Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja Stanislava Lema, u Svečanoj sali Gradske opštine Vračar u subotu i nedelju 2. i 3. oktobra 2021. održaće se manifestacija „Dani Stanislava Lema“.

Manifestaciju posvećenu velikanu naučne fantastike, filozofu i futurologu organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i Astronomska opservatorija u Beogradu, kroz saradnju koja na simboličan način prikazuje važnost i domete literarne i filozofske zaostavštine Stanislava Lema, kako u domenu književne fantastike, tako i u domenu nauke i filozofije.

Posetioci manifestacije moći će da čuju svedočenje najprevođenijeg savremenog srpskog pisca Zorana Živkovića – koji je ujedno i autor jedne od najobimnijih enciklopedija naučne fantastike s kraja XX veka u svetskim okvirima – o njegovom gostovanju u Krakovu kod Stanislava Lema početkom 70-ih godina i intervjua koji je tom prilikom uradio sa poljskim piscem.

Posetioci će moći da isprate i predavanja prof. dr Milana Ćirkovića o načinima prikazivanja vanzemaljskog života i razuma u proznom opusu poljskog velikana, kao i predavanje Gorana Milovanovića o psihološkim i kognitivnim aspektima Lemove filozofije.

Tribinski deo programa činiće dva događaja. Pored tribine o liku i delu Stanislava Lema, na kojoj će učešće uzeti promoteri nauke i izvrsni poznavaoci naučnofantastične književnosti dr Srđa Janković i Slobodan Bubnjević, tokom „Dana Stanislava Lema“ biće organizovana i tribina o najpoznatijem Lemovom romanu „Solaris“ i njegovoj ekranizaciji iz 1972. godine u režiji Andreja Tarkovskog. Tribina o po mnogima najznačajnijem naučnofantastičnom filmu ikada snimljenom, govoriće pisac Jovan Ristić i dramaturg Mihajlo Vitezović, a biće upriličena i projekcija pomenutog filmskog ostvarenja.

Kao poseban događaj na manifestaciji „Dani Stanislava Lema“, biće organizovano uručenje nagrade „Stanislav Lem“ za doprinos popularizaciji fantastike u književnosti koju dodeljuje izdavačka kuća „Solaris“ iz Novog Sada. Nagrada će biti dodeljena piscu Goranu Skrobonji. Uručenju će prisustvovati i o laureatu i nagradi govoriti: prof dr. Sava Damjanov, pisac i akademik Goran Petrović i direktorka IKC „Solaris“ Brankica Đukić. Nagradu „Stanislav Lem“ podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Manifestacija „Dani Stanislava Lema“ organizuje se u sklopu „Dana evropske baštine 2021“. Podržana je od strane Ambasade Republike Poljske, a na otvaranju će se prisutnima obratiti ambasador Republike Poljske u Srbiji, Njegova ekselencija gospodin Rafal Perl.

Ulaz je slobodan.

Poster za manifestaciju DANI STANISLAVA LEMA (autor: Nikola Petrović)

PROGRAMSKA SATNICA

Subota, 02. oktobar

VremeDogađajUčesnici
16.00Svečano otvaranje „Dana Stanislava Lema“Rafal Perl (ambasador Poljske), Milan Nedeljković (predsednik opštine Vračar), Milan Ćirković (Astronomska opservatorija Beograd), Dragoljub Igrošanac (Art-Anima), moderatorka: Irena Delić
16.30Beseda o Stanislavu LemuZoran Živković
18.00Dodela nagrade „Stanislav Lem“Goran Skrobonja, Sava Damjanov, Goran Petrović, Brankica Đukić
19.00Tribina o knjizi i filmu „Solaris“Jovan Ristić, Mihajlo Vitezović, moderator: Milan Ćirković

Nedelja, 03. oktobar

15.00Projekcija filma „Solaris“ (1972) 
18.00Predavanje: „Lemovi vanzemaljci“Milan Ćirković
19.00Predavanje „Psihološki i kognitivni aspekti Lemove filozofije“Goran Milovanović
20.00Tribina o Stanislavu LemuSrđa Janković, Slobodan Bubnjević, moderator: Dragoljub Igrošanac