Nagrada SFERA

Proglašeni dobitnici nagrade “Sfera”

Nagrada SFERAAleksandar Žiljak jedan od najpoznatijih savremenih hrvatskih pisaca fantastike dobio je ovogodišnju nagradu “Sfera” i to u dve kategorije.

Najznačajnije priznanje za književno stvaralštvo iz domena fantastike u Hrvatskoj, koje dodeljuje zagrebačko udruženje poklonika žanra “SFera” Žiljak je dobio u najprestižnijoj kategoriji, za najbolji roman (“Irbis”), kao i u kategoriji za najbolju kratku priču (“Srneći but s lisičicama, uz njega teran”).

Pored nagrada za najbolji roman i kratku priču, “Sfera” se dodeljuje u još četiri literarne kategorije i dve likovne, a dobitnici su: Vesna Kurilić u kategoriji za najbolju minijaturu “Priča supružnika”; David Kelečić za priču “Imago ultima”; Norma Šermet-Mikulčić za dečji roman “Adrijanin vrt”; dok je u kategoriji teorije nagradu dobila Petra Mrduljaš za knjigu “Prstenovi koji se šire: Junačka potraga u djelima J. R. R. Tolkiena”.

Za najbolju crno-belu ilustraciju nagradu “Sfera” je osvojila Korina Hunjak (za “Loki” objavljenu u fanzinu “Eridan”, br.13); a za ilustraciju u boji nagrada je pripala Mariju Rosandi Rosu za naslovnicu zbirke “Priče o vinu”.

Dodela nagrada biće upriličena u subotu 11. maja u 20 časova tokom svečane skupštine društva SFera, koja će se održati na zagrebačkom Fakultetu elektronike i računarstva u okviru ovogodišnje konvencije naučne fantastike “SFerakon”.