Produžen konkurs za fantastičnu priču o knezu Vladimiru

Organizacioni odbor petog Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON 2017 odlučio je da se do 30. aprila produži rok za slanje kratkih priča za zbirku „Knez Vladimir”.

„Ova odluka je doneta jer je za termin održavanja festivala odabran poslednji vikend u maju umesto dosadašnjih datuma koji su bili sredinom petog meseca“, rekao je za Radio Bijelo Polje, glavni organizator Festivala, Dragić Rabrenović. „Još jedan od razloga produžetka roka je i složenost teme zbog koje nastojimo da piscima iz celog regiona damo dodatno vreme za pripremu i slanje priča koje će ispuniti neophodne uslove“.

Iz Organizacionog odbora su pozvali sve zainteresovane pisce da dostave priče u predviđenom roku i u skladu sa propozicijama i podsećaju da će međunarodni žiri priče ocenjivati anonimno, pri čemu će one sa najviše bodova biti objavljene u ovogodišnjoj zbirci.

Peti Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON održava se od 25. do 28. maja u Bijelom Polju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore u organizaciji Radija Bijelo Polje, u saradnji sa Centrom za kulturu i Javnom ustanovom Ratkovićeve večeri poezije.

Partneri su nevladine organizacije Akademija društvenih nauka, Umjetnost bez granica, Stihom govorim i Klub kulture. Međunarodni partneri festivala su Muzej grada Zenice, Sferakon iz Zagreba, festival Art-Anima iz Beograda, festival Fantastične književnosti iz Pazina, Marsonicon iz Slavonskog Broda, Udruženje fanova naučne fantastike SCI&FI iz Beograda, izdavačka kuća Vrane iz Niša i Prvo crnogorsko kulturno društvo za Skandinaviju.

Propozicije konkursa:

  1. Na konkurs se mogu slati samo neobjavljene priče (epska ili naučna fantastika, fantazija, horor, legende i vilinske priče) sa motivom Svetog Vladimira kneza Dukljanskog;
  2. Priče mogu biti na crnogorskom, srpskom, hrvatskom ili bosanskom jeziku, dužine od 3 do 8 stranica;
  3. Tekst treba poslati isključivo elektronskom poštom na adresu refesticon@gmail.com i to u Word-u (font Arial, veličina 12) sa naslovom, imenom i prezimenom autora/autorke, kratkom biografijom (do 300 reči) i kontakt podacima;
  4. Jedan autor/autorka može poslati samo jednu do sada neobjavljenu priču u bilo kojoj formi za čije autorstvo i odgovara;
  5. Potrebno je da priče budu posvećene glavnom motivu konkursa, a radnja se može odvijati u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti;
  6. Krajnji rok za slanje priča je 30.04.2017. godine;
  7. Objavljene priče se ne honorarišu i ne dodeljuju se nagrade za najbolju;
  8. Izbor pristiglih priča će obaviti međunarodni žiri, dok će rezultati biti objavljeni pre održavanja festivala;
  9. Odabrane priče će biti objavljene u zbirci „Knez Vladimir“ koja će premijerno biti predstavljena na 5. Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 2017 koji se održava u Bijelom Polju, Crna Gora.