Prikaz nove knjige Đorđa Pisareva u Blicu

Nedavno je u Politikinom kulturnom dodatku objavljen kratak prikaz novog romana Đorđa Pisareva “A ako umre pre nego što se probudi?”, a u nedelju (20. septembra) je  isto delo, nešto detaljnije, predstavljeno i čitaocima Blica, u dodatku Blic Knjiga. Sledi tekst tog prikaza, koji potpisuje Mladen Vesković:

A ako umre pre nego što se probudi?

AUTOR: Đorđe Pisarev
IZDAVAČ: Agora
BROJ STRANA: 121
ISBN: 978-86-84599-018-1
POVEZ: Tvrd
CENA: 600 dinara

OVO JE KNJIGA koja je deseti roman poznatog novosadskog pisca, koji je u prethodne dve i po decenije, koliko piše, bio i ostao jedan od najeksperimentalnije raspoloženih srpskih pisaca. I ovog puta Pisarev pripoveda nelinearnu priču, protkanu metatekstualnim segmentima, tako da je čitav roman fini narativni amalgam u kojem se fantastično, setno i misaono mešaju sa znanjem o književnosti. Odlazak na pijacu preobražava se u dinamičnu i duhovitu fantazmagoriju u kojoj ljudi i delovi Novog Sada nestaju i pojavljuju se, dok se u novom oneobičenom i distorzičnom svetu, otvaraju mogućnosti da se čini ono što u stvarnosti ne bi bilo moguće. Setni pripovedački tonovi posvećeni prolaznosti i odnosu prema voljenoj ženi, dodatno oplemenjuju i čitalački otvaraju ovu knjigu, pokazujući tako da vrhunska literatura ne mora biti nekomunikativna, hermetična i okrenuta malom broju čitalaca.

ŠTA JE PROBLEM OVE KNJIGE? To što je ostavši dosledan sebi i svojoj poetici, Pisarev još jednom pripovedačkim komentarima, ali i samom strukturom romana pokazao da književnost uvek najpre i najviše ukazuje na sebe samu i na svet koji je stvoren u književnim delima, a tek potom na stvarni svet i vreme kad nastaje. On odavno zna da se moderni svet raspao na fragmente koje više nikakav realizam u pisanju ne može oblikovati u idealizovanu celovitu sliku i zato se odlučuje na ludistički pristup tekstu, kojem su ovoga puta ironični, misaoni i emocionalni pasaži, vešto utkani u celinu, dali “životnu” notu koja je neretko bila nijansa koja je nedostajala Pisarevljevoj prozi.

PRVA REČENICA GLASI: “U cik zore nestašni zrak Sunca pronašao je put do njenog prozora i, ciljajući u pravi ugao, kroz kristalno okno, pogodio je u oko.”

POSLEDNJA REČENICA GLASI: “Da je ne bi Bog, skrivajući istinu, smotao u rolnu zajedno sa nebeskim svodom i zvezdama, slova priče su skrivena u ovu našu knjigu i ja brzo, pre nego što Bog otkrije da mu radimo iza leđa, proglašavam roman ‘A ako umre pre nego što se probudi?’ zatvorenim.”

KADA BI OVA KNJIGA IMALA UKUS: bio bi to ukus site, mirisne i slatke pite od meda, za kojim pripovedač sve vreme čezne.

PRONAĐITE SLIČNE KNJIGE: među delima Sterna, Džojsa, Vojislava Despotova, Svetislava Basare.

PREPORUKA ZA ČITANJE: Za radoznale i igri i eksperimentu naklonjene čitaoce.

Mladen Vesković