Noviteti na sajtu Art-Anima

Ove nedelje smo za posetioce našeg sajta pripremili četiri prozna noviteta kojima predstavljamo i četiri nova autora. Osim kratkih priča, postavili smo i jedan književni esej, a u sekciji “Priče”, pokrećemo posebnu podsekciju u kojoj će se ubuduće nalaziti prevodi proznih dela domaćih autora na druge jezike. Ali da krenemo redom…

Tri od četiri noviteta, koja smo pripremili za danas dela su autora koji su osvojili jednu od prve tri nagrade na konkursu “Vodenica“. Adam Gez (dobitnik prve nagrade u kategoriji minijature za priču “San“), student Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, predstavlja nam se minijaturom “Sa’rana“; Ružica Jovanović (dobitnica druge nagrade u kategoriji minijatura za priču “Spas“), doktor književnosti iz Šapca i autor nedavno objavljene monografije “Pero realizma”, poslala nam je priču “Otvori prozor!”; a Aleksandar Ravas (dobitnik druge nagrade u kategoriji pripovedaka za priču “Ka vodenici“), student Filološkog fakulteta u Beogradu, predstavlja nam se kratkom prozom “Đavo i slikar“.

Autor četvrtog noviteta je Saša Pešić, jedan od osnivača književnog društva “Filokalija“, pesnik i kompozitor. Prošle godine je pesmom “Nulta tačka” osvojio prvu nagradu na konkursu za SF poeziju u organizaciji beogradskog udruženja ljubitelja naučne fantastike “Sci&Fi“. Od danas na Art-Animi možete čitati njegovu poetsku prozu “Dada i Nene“.

Sekcija posvećena esejima, od sada je bogatja za “Daljinski u Tolstojevim rukama“, tekst Ranka Pavlovića, banjalučkog pisca i dobitnika “Petar Kočić” nagrade za životno delo. Tekst je nedavno objavljen u Pavlovićevoj zbirci eseja “Žurka kod Ekermana” (KOV, 2009), i jedan je od onih kojima pisac potvrđuje svoju privrženost fantastičnom žanru.

I na posletku, od danas se na Animi, u sekciji “Priče“, nalazi podsekcija posvećena prevodima domaćih žanrovskih dela na svetske jezike. Prvi koji objavljujemo je prevod na španski za priču “Prodavac kišeZorana Jakšića. Ova priča je pod nazivom “El vendedor de lluvia” 2006. godine objavljen na argentinskom vebzinu “Axxon”. Prevod priče je uradio Darko Miletić.