Preminuo Hari Harison

Hari HarisonAmerički pisac Hari Harison, čije su svemirske parodije razgaljivale generacije SF fanova, preminuo je u 87. godini života, javlja PISB.

Irski SF pisac Majkl Kerol je, u telefonskom intervjuu, saopštio da je tu vest čuo od Harisonove kćerke Mojre. Hari Harison je umro na jugu Engleske, a više detalja o njegovoj smrti još nije poznato.

Humor i akcija su bili osobeni zaštitni znaci ovog pisca. Ako bi zamislili spoj “Pirata sa Kariba” i “Otimače izgubljenog kovčega” u SF romanu, onda bi to bio prilično veran opis onoga što je Harison nudio svojim čitaocima.

Najpoznatiji je po serijalu “Pacov od neruđajućeg čelika” (13 nastavaka napisanih tokom tri decenije), “Bilu, heroju galaksije”, dok je njegovo delo iz 1966. godine “Mesta! Mesta!”, SF priča o hororu prenaseljenosti, poslužila kao inspiracija za film “Zeleni sojlent” iz 1973. godine, sa Čarltonom Hestonom.
 
Tokom svoje karijere Hari Harison je napisao preko 50 romana i nebrojeno priča, a uredio je i oko 30 antologija. Smatrao je da je naučna fantastika važna jer tera ljude da misle o svetu i kakav bi on mogao biti. Svoju karijeru u SF-u je počeo kao ilustrator, a za svoje spisateljske radove dobio je brojne žanrovske nagrade, među kojima i “Nebulu” i “Sajdvajz” nagradu za alternativnu istoriju.

Od 2004. godine postao je član SF i fentezi Hola slavnih. Evropski Grand master je postao 2006, a 2009. je dobio “Dejmon Najt” SF Grand master nagradu od udruženja SF i fentezi pisaca Amerike – jedno od najvećih priznanja koje neki SF pisac može da dobije.