Predstavljena “Šamanijada”

Promocija romana "Šamanijada" u UKS-uKnjiga Slobodana Škerovića “Šamanijada” predstavljena je u Udruženju književnika Srbije, a među onima koji su o njoj govorili bila su i dva pisca dobro poznata domaćim ljubiteljima fantastike – Zoran Stefanović i Adrijan Sarajlija, javlja PISB.

Zoran Stefanović je bio i u svojstvu urednika Znaka sagite, u okviru koje je Škerovićevo delo i objavljeno. On je na početku istakao da se, posle 28 godina postojanja ove SF biblioteke, po prvi put odvija promocija jednog SF ili fantastičnog naslova u “hramu srpske kulture”. Upravo “Šamanijada” ali i “Ogledalo za vampira” Adrijana Sarajlije, Stefanović vidi kao znajne stubove novog uzdizanja srpske kulture.

“Šamanijada je opasna knjiga – ozdraviće vas. U njoj devetogodišnji neandertalac sreće homo sapiensa, a ono što sledi je početak njegovog sazrevanja i šamanskog zagledanja u budućnost”, otkriva Stefanović par detalja romana, koji nije samo priča o šamanima već zahteva od čitaoca da i sam krene sa put samoizlečenja. Reč je definitivno o romanu koji će većinu naterati da knjigu ponovo uzmu u ruke.

Adrijan Sarajlija, pisac ali i jedan od recenzenata “Šamanijade”, istakao je na početku da čitanjem ovog dela dobijate “kartu za putovanje”, da li u jednom pravcu, ili povratnu, to će već zavisiti od samog čitaoca. On je istakao širinu “Šamanijade” napominjući da ona može da se čita iz više “ključeva”, a samom Sarajliji, koji dolazi “iz prirodnih nauka”, bilo je interesantno da “Šamanijadu” otkriva iz “biološko/antropološkog” ključa. Jedan od njegovih zaključaka je da je sam naučni aspekt romana izuzetno jak.