Predstavljena nova “Tardisova” izdanja

U ponedeljak, 7. maja, u okviru redovne tribine Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” predstavljene su dve nove knjige, koje je nedavno objavila izdavačka kuća “Tardis”. Detaljan izveštaj sa promocije objavljen je na sajtu “Pogled iz svemirskog broda”. Tekst izveštaja prenosimo u celosti:

Na tribini Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”, posvećenoj novim izdanjima “Tardisa”, razgovaralo se o dva naslova – “Naseljavanje Viza@ntije” Milivoja Anđelkovića i “Mudrijašima” Ilije Bakića. Na žalost, Bakić nije bio prisutan tako da je više pažnje, sasvim logično, dobilo delo prisutnog autora.

Žarko Milićević, voditelj tribine, je skrenuo pažnju okupljenima da su obe knjige slične po pitanju forme, kao i da su obe SF, mada je kod Bakića to “čistiji SF”. U obe knjige pisci su se odrekli klasične naracije i obogatili su priču ilustracijama i slikama – koje ne ponavljaju nešto rečeno u tekstu već daju neophodnu informaciju. Kod Anđelkovića treba napomenuti da se cela priča prvo pojavila na internetu i da je tamo prirodnije prožimanje slike i teksta, te da u štampanom obliku fali sve ono što internet pruža. Takođe, ove dve knjige su slične i po velikoj količini humora, gde se Bakić, recimo, poigrava sa klasičnim elementima naučne fantastike i kaubojskog žanra.

Milivoj Anđelković je svoj prvi interaktivni roman pisao tokom bombardovanja Srbije 1999. godine (“Savršen zločin”, bio u širem izboru za NIN-ovu nagradu), a ta nova (elektronska) podloga mu je dala mogućnost kontakta sa čitaocima, pa je jedan deo romana rađen po njihovim sugestijama. “Naseljavanje Viz@ntije” je počeo da piše 2009. godine na svom sajtu.

No, pošto je ideja bila staviti što više slika, roman se “preselio” na blog, ali uz daleko manju interaktivnost sa čitalaocima. Uklapanje slika u tekst je bilo iskustvo koje je pokazalo da se sam smisao teksta može menjati u zavisnosti od izabrane slike koja ga prati. Sam roman sadrži 350 fotograija, a štampano izdanje se sastoji od prvih 35 nastavaka sa neta, dok je ukupno napisano njih 54. Ipak, u štampanom izdanju se nalazi 60% novog teksta.

Žarko Milićević je najavio da će uskoro iz “Tardisa” izaći zbirka priča Ivane Milaković “Senoviti anđeo”, kao i da su blizu kompletiranja roman Olivera Jovanovića “Votum” te novo (skoro duplo) prošireno izdanja “Dorkasa” Mirjane Detelić. Konačno, ranije najavljena antologija koja bi donela mnošto priča domaćih pisaca se i dalje priprema, a za sada nema procena kada bi ona mogla da se pojavi iz štampe.