Nagrada 'Momčilo Tešić' za roman 'Legenda o neosvojivom gradu'

Predstavljen roman ”Legenda o neosvojivom gradu”

U utorak, 17. novembra, u Delfi Caféu, predstavljen je roman „Legenda o neosvojivom gradu“ Gordane Maletić. O ovom delu govorili su književnik Raša Popov, književnica Vesna Aleksić i autorka.

„Legenda o neosvojivom gradu“ je epska fantastika za mlade. Roman o drevnom gradu Bogdani u kome je sve cvetalo i gde se dobro živelo. Kada ga bude napao osvajač Demonaj, a opsada bude pretvarala u sukob magije i nauke, Bogdana i njeni stanovnici naći će se u iskušenjima čije posledice mogu biti pogubne.

Raša Popov je pre svega istakao da ovaj roman prevazilazi okvire literature za mlade i da treba da ga čitaju i odrasli. Napravio je i paralelu sa aktuelnim zbivanjima u Parizu kada Demonaj šalje plaćenike i uhode u Bogdanu, koji će upoznati čudesni grad postajući i sami deo njegovog života.

Vesna Aleksić je čitajući roman bila fascinirana bogatstvom likova i maštovitošću autorke i istakla da je roman pročitala u dahu.

Autorka romana Gordana Maletić je istakla da ju je pisanje romana mnogo namučilo i da je bio potreban ozbiljan književni rad da bi se dobila ovakva priča.

„Smatrala sam da je kratka forma suviše uska za sve ono što sam želela da ispričam, naročito ako imamo u vidu brojnu simboliku koja je deo romana“, otkrila je autorka.

Gordana Maletić
Gordana Maletić

Gordana Maletić rođena je u Beogradu 1952. godine. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu na grupi za jugoslovensku i opštu književnost. Piše za decu od 1982. godine. Objavila je preko trideset knjiga. Najvažniji žanrovi u kojima se ogleda su: kratka priča, pripovetka i roman.Objavljuje i poeziju, putopise i razgovore s piscima, biografije. Kritičar je dnevnog lista „Blic“. Bavi se prevođenjem. Priredila više antologija proze i poezije za decu. Kao urednik u izdavačkim kućama Knjigoteka i i Evro-Đunti, priredila je veliki broj knjiga za decu i odrasle. Sa dr Miodragom Matickim uređuje časopis „Danica za mlade“ Vukove zadužbine.

Priznanja: Nagrada Zmajevih dečjih igara Rade Obrenović za najbolji dečji roman u 2000. za knjigu „Vitezovi mačjeg srca“, nagrada Organizacije „Prijatelji dece Beograda“ 1998. za najsmešniju priču, („Izbor za najbolju tetku“) i Dositejevo pero, nagrada dečjeg žirija za romane: „Na obali reke Brongo“, „Vitezovi mačjeg srca“, „Krađa vinčanske figurice“ i „Tesla – srpski genije“. Nagrada Akademije Ivo Andrić za doprinos književnosti za decu 2013. Nagrada Zmajevih dečjih igara za izuzetan doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu 2015.

Knjige „Spasonosna odluka“ i „Krađa vinčanske figurice“ nose oznaku White Ravens za čitanje i prevođenje Međunarodne omladinske biblioteke iz Minhena, što ih je uvrstilo u 250 najboljih knjiga za decu objavljenih u svetu u 1998. i 2004. godini. „Antologija srpske basne“, koju je priredila, prevedena je na italijanski jezik 2008. Izvestan broj njenih priča za decu, kao i priređenih izdanja iz narodne i svetske književnosti preveden je na više evropskih jezika.

Gordana Maletić član je Udruženja književnika Srbije i Matice srpske. Živi u Beogradu.