TARAKAN - Milka Knežević Ivašković

Predstavljanje romana TARAKAN u Novom Sadu (16.12.)

Pored tri događaja posvećena književnoj fantastici u Beogradu, u četvrtak 16. decembra biće upriličen i jedan događaj u Novom Sadu. Reč je o promociji romana Tarakan Milke Knežević Ivašković, romanu koji je ovenčan ovogodišnjom nagradom „Rade Obrenović“ za najbolju knjigu za decu i mlade u izboru žirija Zmajevih dečijih igara.

Promocija će biti održana u Omladinskom centru Crna kuća 13, s početkom u 18 časova, a o knjizi će govoriti Milka Knežević Ivašković i urednik književnog programa Crne kuće, Đorđe Majstorović.

Tarakan je priča o četrnaestogodišnjem Mihajlu, ljubitelju stripova i horor filmova, koji provodi raspust na Kosančićevom vencu, u stanu svoga dede, istoričara u penziji. Rutinska svakodnevica pretvoriće se u noćnu moru za njegovu porodicu kada u njen život uđe neobičan i odbojan dedin kolega sa studija. Delo retrospektivno pripoveda već sredovečni protagonista.

Autorka daje mnoštvo podataka iz popularne kulture i detaljno opisuje Kosančićev venac s kraja 80-ih godina prošlog veka, gde je dve decenije živela sa porodicom, smatrajući ga specifičnom ambijentalnom celinom.

Roman oblikuje intimističku priču o inicijaciji ostvarenoj pobedom nad sopstvenim čudovištem, poput najreprezentativnijih romana Stivena Kinga.

Govoreći o romanu Tarakan na onlajn promociji, koju je u septembru organizovalo Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, Milka Knežević Ivašković je otkrila kako je došla na ideju da napiše jedno delo urbane fantastike čija je radnja smeštena u Beogradu:

„Oduvek sam bila ljubitelj one vrste literature koja se, u vremenima kada sam ja odrastala, smatrala čudom i blasfemijom“, izjavia je autorka. „Želela sam da napišem knjigu koju bih i sama volela da pročitam. Pročitala sam mnogo knjiga, iz domena horora i misterije, ali nikada nisam uspela da pronađem knjigu čija je radnja locirana u Beogradu i koja sadrži elemente horora i fantastike a da nije u vezi sa mitologijom.“

A da je na najbolji mogući način uspela u svom naumu, napisavši delo koje svojom slojevitošću zavređuje pažnju i mladih čitalaca ali i njihovih roditelja, govori obrazloženje žirija Zmajevih dečijih igara u kome se između ostalog ističe:

„Iako bi se, nominalno, mogao odrediti kao roman horor-fantastike, Tarakan nadilazi granice klasično postavljenih žanrova i postaje alegorijska priča o odrastanju, strahovima, porodičnim vezama, simpatiji i ljubomori, kao i neobičnoj empatiji prema Drugom, čak i kada je Drugi oličen u čudovišno produženoj egzistenciji, na više vekova, čija cena je nezaustavivo gubljenje, deo po deo, humanog identiteta“.

Ulaz na promociju Tarakana u Crnoj kući 13 je slobodan.

Tarakan - Milka Knežević Ivašković
TARAKAN – Milka Knežević Ivašković