Robert V. Čejmbers - Kralj u žutom

Predstavljanje Čejmbersove zbirke ”Kralj u žutom” u DOB-u

Robert V. Čejmbers - Kralj u žutomU okviru redovne tribine Društva “Lazar Komarčić” u ponedeljak 30. marta (19h) u Maloj sali Doma omladine Beograda biće održana promocija zbirke priča “Kralj u žutom” Roberta V. Čejmbersa.

O knjizi će govoriti osnivači Kluba ljubitelja knjige “Gavran” iz Smedereva, diplomirani filolozi Milena Dasukidis i Aleksandra Rajković.

“Kralj u žutom”, pre svega zbog tematsko-motivskog sklopa priča ponuđenih u prvoj polovini zbirke, našao je mesto u antologijskom eseju Hauarda Filipsa Lavkrafta o natprirodnoj stravi u književnosti, a uticao je i na građenje mitske dimenzije serije “Pravi detektiv” koja je privukla pažnju publike širom sveta.

Moćan i intrigantan motiv uklete knjige, drame koja odvlači čitaoca u propast i razara mu razum, jedan je od ključnih elemenata imaginarnog prostora “Kralja u žutom”, njegovog umetničkog potencijala i identiteta. Čejmbersove priče, sa svojim učinkom na izgradnji neomitologije, kultom lepote koji daje pečat njegovom izrazu, ubedljivo, poetski, oslikanim ambijentima, uvođenjem sa plimom pretećih nagoveštaja tajanstvene i stravne figure Kralja u žutom, vode nas kroz zdanje jedne estetike fatalnog koja je zalog trajnosti njegovog dela u istoriji književnosti mračnije provenijencije. Visoka estetizovanost u “Kralju u žutom” prožima se sa dekadencijom koja govori kroz simboliku žute boje, napukline u umovima junaka, dramatična iskustva sa one strane razuma.

Ulaz na promociju je slobodan.

 

Robert V. Čejmbers - Kralj u žutom