Predstavljamo Zorana Krušvara

Zoran KrušvarNovi pisac na sajtu Art-Anima je Zoran Krušvar, verovatno najkontroverzniji hrvatski autor fantastike. Njegov prvi roman “Izvršitelji nauma Gospodnjeg” (2007) odmah po izlasku iz štampe izazvao je neuobičajene reakcije čitalaca koji su inspirisani ovim književnim delom kreirali literarne, likovne, muzičke i video radove. Naredne godine hrvatsku javnost zapljusnula je kontroverza vezana za Krušvarov drugi roman “Zvijeri plišane” (2008), namenjen dečijem uzrastu, a u kome jedan od sporednih likova ima homoseksualne sklonosti. Pored ovih knjiga, Zoran je do sada objavio i jednu zbirku priča “Najbolji na svijetu” (2004).

Trenutno Krušvar pohađa postdiplomske studije marketing menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Rijeci i vodi školu kreativnog pisanja “Laboratorij fantastike”, u okviru koje je 2009. godine uredio zbornik “Laboratorij fantastike 009”.

Treba spomenuti još da je njegova priča “Tko s Đavolom tikve sadi…” uvrštena u antologiju hrvatske SF novele 1976-2006. “Ad Astra”, te da su njegove knjige prevedene na poljski jezik.

Prvi prozni rad kojim Zorana predstavljamo na Art-Animi je mračna naučnofantastična priča “Najamnici“, a prevod iste priče objavili smo i u delu Art-Anime na engleskom jeziku. Prevod priče uradila je Tanja Štajduhar.