Art-Anima između dve konvencije

Istrakon 2010Primetili ste da je rubrika Vesti u poslednje vreme bila poprilično zapostavljena na našem sajtu. Razloga za ovakvo nešto bilo je više i uglavnom tehničke prirode. Ipak, u narednom periodu ćemo biti redovniji, a nadamo se ništa manje ekskluzivniji i sadržajniji.
 
Prethodnog vikenda smo zajedno sa Festivalom srpskog filma fantastike gostovali na Istrakonu, konvenciji koju tradicionalno već jedanaest godina organizuje udruženje ljubitelja SF-a “Albus” iz Pazina. Impresije o samoj konvenciji su odlične. Stotine posetilaca iz svih krajeva Hrvatske, ali i nekoliko iz okolnih zemalja dobro se zabavljalo tokom manifestacije, prisustvujući raznim predavanjima, projekcijama filmova, koncertima i maskenbalima. Organizacija na svim nivoim funkcionisala je besprekorno, a kako je to sve izgledalo uskoro ćete moći pročitati u detaljnijim izveštajima koje pripremamo za naš forum.

Pred Art-Animom je novo gostovanje na Festivalu fantastične književnosti Zecon u Zenici, BiH, koji će ove godine biti održan po četvrti put. Nakon prošlogodišnje promocije srpske fantastike koju su činili događaji kao što su promocije književnih, stripskih i filmskih ostvarenja, za ovogodišnji Zecon, Art-Anima priprema promocije zbirki priča Zorana Jakšića “Kraljevi”, Ivana Nešića “Jedan na jedan”, projekcije filmova sa Festivala srpskog filma fantastike, i predstavljanje prve srpske visokobudžetne kompjuterske igre Genesis Rising (2007).

Pored Art-Anime na zeničkom festivalu gostovaće i predstavnici pazinskog udruženja “Albus” Mirko Grdinić i Davor Šišović, koji će predstaviti godišnje zbirke Istrakona i Festivala fantastične književnosti u Pazinu, kao i nove žanrovske naslove izdavačke kuće “Zoro”. Takođe, jedan od gostiju Zecon-a, biće Svetislav Filipović Filip iz beogradskog udruženja ljubitelja fantastike”Sci&Fi” koji će predstaviti fanzin “SF Terra” i održati predavanje o fantastici.

Festival fantastične književnosti Zecon, održaće se u Muzeju grada Zenica 02. i 03. aprila 2010. godine. Otvaranje je zakazano za petak (02. aprila) u 13.00 časova kada će domaćini predstaviti godišnju zbirku “Pogled u budućnost”.