Pre vremena čuda - Antologija priča o Pekiću

PRE VREMENA ČUDA – antologija priča inspirisanih Pekićem

Izdavačka kuća Laguna je u ediciji „Talasi“ objavila antologiju kratkih priča inspirisanih Borislavom Pekićem, Pre vremena čuda, i time se pridružila obeležavanju devedesete godišnjice rođenja velikog pisca.

Šesnaest domaćih autora, različitih senzibiliteta i književnog izraza, odgovorilo je na poziv da u slavu jednog od najvećih i najplodnijih srpskih pisaca napiše priče koje će čitaoce, svaka na svoj način, još jednom podsetiti na Besnilo, Vreme čuda, Zlatno runo, Godine koje su pojeli skakavci, 1999, Pisma iz tuđine i mnoge druge Pekićeve knjige koje su danas mnogo aktuelnije nego što su to bile u vreme kada su nastajale.

Knjigu otvara dokumentarni zapis Filipa Davida o londonskim susretima sa Pekićem. Potom sledi 14 priča u kojima će čitaoci ili sresti Pekića kao glavnog književnog junaka ili prepoznati neku od omiljenih Pekićevih tema. Na samome kraju štampana su dva nova, pekićevska pisma iz tuđine, iz pera Vesne Goldsvorti.

Priče inspirisane Pekićevim delom napisali su još: Jovica Aćin, Oto Oltvanji, Darko Tuševljaković, Đorđe Bajić, Predrag Ličina, Vlada Arsić, Mihajlo Pantić, Slobodan Vladušić, Dejan Stojiljković, Muharem Bazdulj, Igor Marojević, Saša Ilić, Filip Čolović, kao i priređivač Vule Žurić.

Besnilo Borislava Pekića se od izbijanja pandemije kovida-19 čita kao svojevrsna vakcina. Ko je ’primio’ dovoljnu dozu Pekića, stekao je dovoljan broj književnih antitela da sve ono što nas tek čeka pregura bez većih problema. Jer šta god da se desi – Pekić je o tome već pisao“, istakao je Vule Žurić i dodao: „Ova činjenica je mogla da pomogne ali i odmogne domaćim piscima koje smo početkom godine pozvali da daju svoj pripovedački doprinos obeležavanju devedesete godišnjice rođenja Borislava Pekića. Mogli su, dakle, da pišu o zarazi, o distopiji, o neupokojenim vampirima, odbrani i poslednjim danima, uspenju i sunovratu, godinama koje su pojeli skakavci, da pišu ’kao’ Pekić ili da pišu ’o’ Pekiću. Pandemija je uticala da nekoliko pozvanih pripovedača izabere upravo Besnilo kao polaznu tačku svojih omaža velikom majstoru beskrajnog pripovedanja, ali ova zbirka jeste i svojesvrstan indeks svih najvažnijih Pekićevih tema i književnih postupaka koje je koristio.“

Vule Žurić je do sada učestovao u stvaranju desetak tematskih zbirki priča, dve zbirke iz Lagunine edicije „Talasi“ je i uredio, ali po njegovim rečima „čini se da nikada do sada pozvani pisci nisu bili toliko uzbuđeni zbog prilike da svojim radom ovoga puta iskažu poštovanje prema Pekićevom liku i delu. Priče su napisane, raspoređene, knjiga je prelomljena, odštampana, a meni se čini kako to njihovo uzbuđenje još uvek raste i da će kulminaciju doživeti onda kada svako od njih dobije svoj autorski primerak.“

Zbirka priča Pre vremena čuda svojevrsni je omaž i potvrda duboke odanosti piscu koji je svoj život i obimno delo u potpunosti posvetio beskompromisnoj borbi za čovekovo pravo na slobodu mišljenja.

Pre vremena čuda - antologija priča o Pekiću
PRE VREMENA ČUDA – antologija priča o Pekiću