Bajke u obrazovanju i vaspitanju - Branka Alimpijević

Priručnik BAJKE U OBRAZOVANJU I VASPITANJU

Podelite sadržaj:

Društvo školskih bibliotekara Srbije (DŠBS) izdalo je priručnik Bajke u obrazovanju i vaspitanju Branke Alimpijević, namenjen nastavnicima razredne i predmetne nastave, bibliotekarima, stručnim saradnicima i roditeljima.

Knjiga podstiče radoznalost, maštu i želju za saznanjima kod deteta, ali i deteta u čoveku. Bibliotekarka Branka Alimpijević je pet godina radila na ovoj temi kroz radionice, čitalačke klubove, lutkarske predstave, ogledne časove, tematsku nastavu, istraživačke radove.

„Bajke su uvek aktuelne bile a sada su možda posebno aktuelne, prisutne su u filmovima u reklamama, bajke su prisutne u svakodnevnom životu i zato su vrlo značajne za čitanje i za jednu pravu novu obradu u školi da podstakne učenike da čitaju i ostalu literaturu“, ističe autorka Branka Alimpijević, koja je detaljno obradila i narodne i umetničke bajke iz nastavnog programa.

Uvodni deo priručnika upoznaje čitaoce sa bajkom kao književnom vrstom, potom sa  ulogom bajke u vaspitanju i njenim pedagoškim optimizmom, zatim nudi preporuke za realizaciju časova. Na kraju knjige je spisak literature koji pokazuje da se autorka temeljno bavila stručnom građom i da je knjiga potkrepljena i teorijskim i praktičnim radom.

„Bitno je što je autorka aktuelizovala bajku kao književnu vrstu i ukazala na njen arhetipski potencijal, na uvek živu mudrost bajke koja se obraća deci, mladim ljudima i svima koji su spremni na razvoj i promene“, navodi Mirjana Radovanović Pejović, viši diplomirani bibliotekar i predsednica Društva školskih bibliotekara Srbije.

„Ovaj priručnik nas upoznaje s beskrajno raznolikim svetom bajki izražavajući kroz umetnički vredne likove najbolje kvalitete junaka i samim tim utiče na razvoj tih kvaliteta kod onih koji vole ili žele da čitaju i da uče“, ocenila je dr Tanja Gaev s Filološkog fakulteta u Beogradu.

„Autorka nudi nov pristup u učenju, predlaže kako da se izvode časovi. Ne nudi lake i brze odgovore na složena pitanja nastave, već pred decu postavlja zadatke“, kaže psiholog Ljiljana Jović. „Zahteve koji nisu mali, koji nisu tako lako ostvarivi i to je sa moje tačke gledišta najveća vrednost ovog dela, jer verujem da je u današnjem obrazovanju najveći problem što su zahtevi često sniženi, često srozani a to nije dobro, jer nije razvojno podsticajno“, smatra Jovićeva.

Štampanje i promocija priručnika Bajke u obrazovanju i vaspitanju odobreni su i finansirani od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u okviru Javnog konkursa za dodelu sredstava za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koji su značajni za obrazovanje u 2019. godini koje realizuju  udruženja.

Izvori: RTS / PISB / Art-Anima