Edgar Alan Po i Ričard Korben - Leglo strave

Poova dela u stripskoj adaptaciji Ričarda Korbena

Izdavačka kuća Darkwood objavila je izdanje antologijskog horor časopisa “Leglo strave” posvećeno Edgaru Alanu Pou. Izdanje sadrži nekoliko manje znanih, kao i nekoliko opštepoznatih Poovih dela, kako u tekstualnom originalu, tako i u stripskoj adaptaciji Ričarda Korbena. Prevod izdanja uradili su Dejan Ognjanović i Milan Jovanović.

Edgar Alan Po (1809-1849) je bio američki pisac, pesnik i književni kritičar i teoretičar. Njegova dela, prevashodno u formi pripovedaka i pesama, sežu od gotske romantike, preko detektivskih priča, do horora i naučne fantastike. Poove teme su vezane za gubitak, propadanje i nadasve smrt, kao i za materiju, metafiziku i ljubav, pa makar ona bila i tragična. Poov značaj je nemoguće preceniti – kao inspiraciju su ga navodili Vels, Vern, Dojl i Lavkraft; njegova pesma “Gavran” nalazi se u čitankama svih svetskih škola, a filmskim i stripskim adaptacijama njegovih dela ne zna se broj. No, kako to biva, život mu je bio daleko od srećnog – ostao je bez roditelja dok je bio dete i odrastao je kod rodbine, oprobao se kao vojnik, a zatim rešio da živi prevashodno od pisanja, što ni u to vreme nije bilo lakše nego danas. Oženio se svojom rođakom, ali je ona ubrzo preminula, ostavivši tako trag pomalo zabranjene, a svakako izgubljene ljubavi. I, na kraju, umro je misteriozno. Pronađen je kako u bunilu, obučen u tuđu odeću, luta gradom. Primljen je u bolnicu i ubrzo preminuo iz razloga koji nikada nisu otkriveni. Po je tako otišao ostavivši iza sebe poslednju misteriju.

Ričard Korben je jedan od najcenjenijih crtača stripova strave i naučne fantastike. Postao je poznat po kratkim pričama strave i užasa koje su izlazile u čuvenim časopisima “Creepy” i “Eerie” da bi kasnije prešao u SF magazin “Heavy Metal”. Njegova najpoznatija dela, pored spomenutih kratkih priča, svakako su “Bladstar”, “Den”, “Svet mutanata” i “Kuća na granici”.

Edgar Alan Po i Ričard Korben - Leglo strave
Leglo strave: isečak
Edgar Alan Po i Ričard Korben - Leglo strave
Edgar Alan Po / Ričard Korben – Leglo strave