Ponovo objavljena “Tihana iz Erga”

Predrag Urošević - Tihana iz ErgaIzdavačka kuća Evro Giunti je objavila Tihanu iz Erga, roman Predraga Uroševića, koji je aktuelizovan pričom kako je i on mogao da posluži kao inspiracija za Avatara, javlja PISB.

Prvi put objavljen 1984. u čuvenoj ediciji Plava ptica, naučnofantastični roman Tihana iz Erga priča je o novom i našoj civilizaciji nepoznatom svetu – planeti naseljenoj neobičnim bićima koja obožavaju prirodu i u potpunosti žive u skladu s njom.

Za razliku od zemljana koji su u trci za znanjem i napretkom svoju planetu zagadili do te mera da su je pretvorili u pustaru na kojoj više nema istinskog života, u prostranstvima svemira, u čudesnoj oazi zelenila – Elnatu, sve je i dalje u saglasju s prirodom, iskonsko i netaknuto. Stanovnici ove planete su veoma hrabar, pravdoljubiv i častan narod, koji poštuje Elnu Stvoriteljku kao vrhovno božanstvo, veruje u svoje Stare zakone i živi od nata, posebnog nektara koji stvaraju tamane, sve dok spasavajući Elnat ne otkriju strašnu istinu da su se na njega ustremili baš oni koji su uništili sve čega su se dotakli.