Haruki Murakami

Pomama za novom Murakamijevom knjigom u Japanu

Ljubitelji japanskog pisca Harukija Murakamija u Tokiju proveli su celo veče u redu, čekajući ponoć kada je počela prodaja njegove nove knjige „Ubistvo komandatorea“ – piše N1.

„Toliko sam uzbuđena zbog ove knjige, čitaću je što više budem mogla noćas. Čitaću je u vozu na putu kući i dok izdržim da ostanem budna“, rekla je Taira Šibasaki, jedna od prvih koja je je kupila roman u dva toma.

Tokom odbrojavanja do ponoći, nekoliko desetina fanova čekalo je u redu. Cilj im je bio ne samo da što pre kupe knjigu, već i da je u rekordnom roku pročitaju kako bi svoje mišljenje o njoj objavili na društvenim mrežama.

„Veliki sam čitalac i nameravam da večeras pročitam knjigu i da objavim kritiku na Tviteru. Sigurna sam da ima još mnogo onih koji planiraju isto“, rekla je Mohoko Aojagi.

Murakamijeve knjige prevedene su na više od 40 jezika, a u njima se susreću fantastični izmeštani i sanoliki svetovi glavnih junaka. Međutim, detalji poslednje knjige držani su u tajnosti, što je podgrevalo znatiželju i nestrpljenje kod njegovih fanova.

„Autor nam je rekao da želi da čitaoci otkriju knjigu bez ikakvog znanja unapred o njoj i zbog toga smo odlučili da ne kažemo ništa pre objavljivanja. Čak i interno, veoma malo ljudi je bilo upućeno u knjigu“, rekao je portparol izdavača.

Mediji širom sveta, učenjaci i ljubitelji knjiga iz godine u godinu vide 68-godišnjeg japanskog pisca kao glavnog favorita za Nobelovu nagradu za književnost.

Japanski izdavač njegove novog dela već je odštampao 1,3 miliona primeraka dvotomne knjige koja ukupno ima 2.000 strana.

„Knjiga je duže od ‘Kafke na obali’, ali kraća od ‘IQ84’ i to je veoma čudna priča“, rekao je Murakami o knjizi nedavno prilikom primanja priznanja u Danskoj.

Veliko interesovanje za novu knjigu Harukija Murakamija
Veliko interesovanje za novu knjigu Harukija Murakamija