Ivan Despotović - Urok

Piščev susret s onostranim

Ivan Despotović - UrokKragujevački “Centar slobodarskih delatnosti” nedavno je objavio knjigu Ivana Despotovića “Urok”. Roman govori o mladom književniku koji, nakon lažne optužbe za zločin, odlazi u manastir, gde – suprotno očekivanjima  umesto duhovnog mira i spokoja, susreće demonolika bića, koja pokušavaju da ga navedu na zlo.
 
Funkciju tajanstvenih bića u ovom delu, jedan od recenzenata, Branko Ćurčić, objašnjava sledećim rečima: “Ona su tu da navedu Uroša (glavni junak) da počini zlo, kako bi izbegao svoje metafizičko iščeznuće, na neki način, svoj kraj kao pisca, stvaratelja. Pored toga, ona su stvarna, prisutna, njih vide i sveštenici i iguman, pa je glavni lik i uzročnik sudara dva sveta, od kojih je jedan onaj početni, svakodnevni, a drugi, onostrani, svet realizovane uobrazilje.”

“Uroš je književnik koji se povukao na periferiju, ka smiraju, ali tu dobija nešto upravo suprotno. Postaje centar zbivanja, te privlači naoko pasivne, floberovske, likove – poput pisca Gergeja Hamvaša ili knjižara Zmaja Pravdića – koji će uticati na njegov život pretvarajući ga u nešto mnogo značajnije od života običnog perifernog piskarala, osećajnog i krhkog”, otkriva Ćurčić.

Ivan Despotović (35) diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu 2003. godine na katedri za Opštu književnost. Radio je kao novinar. Poeziju i prozu je objavljivao u više književnih časopisa i almanaha. Osim “Uroka”, napisao je i roman “O Nataši i Nevenu” (2009), te zbirke: “Ništa nije tako” (poezija, 2007), “Bezazlene priče” (proza, 2008), “Pesnikove priče” (proza, 2010), “Prekoračenja pesme” (poezija, 2011). Pored književnosti, bavi se filmom, fotografijom, slikarstvom i stripom.