Pisar tame -Tomas Ligoti

Pretplatite se na zbirku ”Pisar tame” Tomasa Ligotija

U izdanju novosadskog Orfelina uskoro će biti objavljena zbirka priča Pisar tame (Grimscribe) jednog od najvažnijih savremenih horor pisaca, Tomasa Ligotija. Knjiga će biti objavljena u ediciji „Gluvo doba“ koju uređuje dr Dejan Ognjanović.

Zbirku čini trinaest priča: „Poslednja arlekinova gozba“, „Naočare u fioci“, „Cvetovi bezdana“, „Neteskurijel“, „Snovi u Nortaunu“, „Mistici Milenberga“, „U senci drugog sveta“, „Čaure“, „Noćna škola“, „Glamur“, „Vizantijska biblioteka“, „Gospođica Plar“ i „Senka na dnu sveta“.

Zlokobni klovnovi i jezoviti festivali u američkim zabitima; prokletstvo ljudi koji vide više i dalje od ostalih; sablasni bioskopi i škole u kojima se usred noći održavaju nepojmljivi časovi; gradovi posednuti neshvatljivom izmaglicom i truljenjem; zlokobni filmovi projektovani u polupustim zgradama u mračnom delu grada… Sve to i još mnogo drugih košmara iz fabrike Tomasa Ligotija očekuje čitaoce u – po Ognjanovićevim rečima – jednoj od prelomnih u novijoj istoriji horora.

Pored trinaest navedenih proznih dela, u knjizi će se naći: esej „Utehe u užasu“, opširan pogovor Dejana Ognjanovića „Tomas Ligoti: Iz dubine najcrnjeg ambisa“ i detaljna Ligotijeva biografija.

Esej „Utehe u užasu“ je poslužio kao uvod u jedno drugo omnibus izdanje najboljih Ligotijevih priča „The Nightmare Factory“, a u ovoj knjizi se našao uz dozvolu autora. Čitaoci zbirke biće u prilici da u opširnoj Ligotijevoj biografiji, pored svih najbitnijih činilaca njegovog života, pronađu i mnoge do sada neobjavljene biografske detalje koji potiču iz prepiske koju je urednik edicije „Poetika strave“ imao s njim.

Sve priče preveo je Sava Kuzmanović. Knjigu je grafički uobličio Ivica Stevanović.

Zbirka Pisar tame ima 320 strana i urađena je u tvrdom povezu. Pretplata za nju počela je 21. septembra i trajaće do kraja oktobra. Cena u pretplati je 1.000 din. Knjižarska cena izdanja biće oko 1.300 dinara.

Više informacija o knjizi, kao i detalje u vezi pretplate možete pronaći na blogu Dejana Ognjanovića.