U vrzinom kolu

Promocija zbirke priča ”U vrzinom kolu”

U utorak 26. septembra u 19h, u Kući kralja Petra I (Vase Pelagića 40) u Beogradu, biće upriličena promocija zbirke priča U vrzinom kolu. Zastupljene priče, uglavnom, pripadaju podžanru folklorne fantastike, a inspirisane su ambijentom, motivima i bićima koji su karakteristični za ovaj podžanr.

Priređivači zbirke Mladen Milosavljević i Aleksandar Tešić, prvobitno su zamislili zbirku, u kojoj bi svaka od priča nosila naslov nekog poznatog književnog dela. Na ovaj način bi priče dobile jedan eventualno novi ugao čitanja, kao i svojevrsnu intertekstualnost, čime bi se dodatno skrenenula pažnja na priče i stvaraoce koji neguju ovaj podžanr a koji, ni do danas, uprkos bogatstvu motiva i obilju potencijala, nije bio naročito česta inspiracija domaćih pisaca i priređivača.

 „Motivi ovih priča nestaju sa njihovim kazivačima i naša je obaveza da, kao umetnici i naslednici ovdašnje kulturne baštine, zaštitimo ovaj vid pripovedanja, koji kroz prizmu žanra književne fantastike, neguju teme sa prizvukom izvornog, običajnog i predačkog“, istakli su priređivači.

Nažalost, zbog još uvek važećih autorskih prava pojedinih priča, priređivači su morali da odustanu od ove ideje. Ipak, u naslovima pojedinih priča, ili samim pričama, i dalje provejava po koja reč ili motiv, koja će čitaoce podsetiti na piščevu prvobitnu književnu inspiraciju i aluziju.

Zbirku je objavila izdavačka kuća Strahor iz Beograda, čiji je vlasnik naš poznati pisac epske fantastike, tvorac čuvenog književnog serijala KosingasAleksandar Tešić. Zbirku je uredio Mladen Milosavljević, etnolog, pisac i urednik Omaje, književnog koncepta koji promoviše teme iz oblasti folklorne fantastike.

Na samom početku zbirke nalazi se kraći uvod pod nazivom „Folklorna fantastika u sofisticiranom vremenu“, koji potpisuje profesor Sreten Petrović a u kome se, između ostalog, kaže sledeće:

„Folklorna fantastika, zajedno sa drugim autentičnim formama kulture, svojim delima nastoji podsetiti i vratiti našega savremenika – Čoveka duha i duševnog subjekta – korenima istinske tradicije, svetu života koji je izgradio čovek mašte odnegovan na materijalu epskog sveta, onoga sveta koji beše ispunjen herojskim delima predaka, svetu kojega su jednako iscrtavali likovi nadrealnog identiteta i simboli njegove mašte i njegovih snova, dakle, mitski likovi ispunjavajući sadržaje njegovih pripovedanja.“

Pored pomenutog uredničko-izdavačkog dvojca, u zbirci učestvuje još 25 pisaca, od kojih su većina poznata i afirmisana imena domaće književnosti i književne fantastike. U zbirci možete pročitati priče: Relje Antonića, Laure Barne, Ilije Bakića, Đorđa Bajića, Ivana Brankovića, Mihajla Vitezovića, Matilde Veljković, Nenada Gajića, Pavla Zelića, Branislava Jankovića, Tihomira Jovanovića, Tamare Lujak, Đorđa Milosavljevića, Dejana Ognjanovića, Ota Oltvanjija, Miloša Petkovića, Nebojše Petkovića, Zorana Petrovića, Sanje Savić, Branke Selaković, Gorana Skrobonje, Bobana Trifunovića, Darka Tuševljakovića i Uglješe Šajtinca.

U zbirci će se naći i priča „Okular“ Mika Gerisa, (u prevodu Gorana Skrobonje), američkog pisca i reditelja, poznatog po televizijskim i filmskim adaptracijama dela Stivena Kinga.

Sve priče ilustrovalo je 11 ilustratora: Miodrag Bunijevac, Aleksa Skočajić, Marija Dojčinović, Igor Krstić, Bojan Milojević, Vladimir Petrović, Jana Vuković, Anđela Srejić, Ines Glavaš, Ivica Sretenović i Stefan Mrkonjić.