Adrijan Sarajlija

Pisac fantastike Adrijan Sarajlija za NIN govori o samostalnom izdavaštvu

Adrijan SarajlijaU novom izdanju Nedeljnih informativnih novina (NIN) od 11. jula 2013. godine, objavljen je tekst “Samizdati – Sami sebe naslikali” Đorđa Bajića o samizdatu kao modelu književnog izdavaštva, koji je pored velike popularnosti u svetu, sve prisutniji i u Srbiji.

Članak, između ostalog, donosi izjavu o izdavačkim iskustvima pisca fantastike Adrijana Sarajlije, koji je svoju drugu knjigu, roman “Ogledalo za vampira”, samostalno objavio prošle godine.

Sarajlija u izjavi za NIN ističe da “tok energije kojim pisac kreće u stvaralačku avanturu biva na ovaj način neprekinut sve do konačne radosti deljenja sa čitaocima.”

Sarajlijino fantazmagorično “Ogledalo za vampira” je, uprkos malom tiražu, pronašlo čitaoce ali je i privuklo, na šta je autor posebno ponosan, pozornost književnih kritičara – navodi se u daljem tekstu.

“Veoma sam zadovoljan što se u renomiranim štampanim medijima regiona o toj knjizi pisalo više nego o većini prošlogodišnjih izdanja poznatih izdavačkih kuća. Tako je roman zaslužio prikaze u ’Politici’, ’Blicu’, ’Danasu’, ’Književnim novinama’, podgoričkim ’Vijestima’, ’Glasu Istre’… Za mene su sve to dokazi da vredi pisati originalno, samosvojno, na potpuno beskompromisan način”, ističe Sarajlija.

On smatra da knjiga koja se pojavi kao samizdat trpi veoma rigorozan test vrednosti, rigorozniji od onog na koji nailaze izdanja poznatih izdavačkih kuća.

“Iza takve knjige ne stoje ’brejnstorming’ timovi, ne propagiraju je lobiji, niti marketinški stručnjaci, nije rezultal bilo kakvog kompromisa. Roman-samizdat, naime, sam sebi krči put”, kaže Adrijan Sarajlija.