Peto godišnje doba - Nora Džemisin

Fantastična čitaonica #64: ”Peto godišnje doba” N.K. Džemisin

Roman Peto godišnje doba Nore Džemisin biće tema razgovora najnovijeg, 64. po redu, izdanja Fantastične čitaonice, koju organizuje Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda.

Čitaonica je na programu u ponedeljak 28. januara 2019. godine s početkom u 19 časova, a moderator je Bojan Butković.

Nora Džemisin je novo i blistavo ime fantastične književnosti. Od 2010. godine pričama i romanima bez prestanka je među nominovanima za najbitnije žanrovske nagrade.

Trilogijom „Slomljena zemlja“ postigla je neverovatan uspeh – sva tri dela osvojila su po Huga, a poslednji deo serijala i Huga, Nebulu i Lokusa. Prvi deo Peto godišnje doba se 2018. pojavio i u prevodu na srpski u izdanju Vulkana, pa je i povod za praznično čitanje.

Zemljotrese, vulkane, mini ledena doba i surove promene prirode bedni ostaci nekad napredne civilizacije preživljavaju koristeći psi-sposobnost pojedinaca „orogena“ da smiruju potrese. Preživljavanje u takvom svetu diktira surove kulturne i društvene norme.

Orogeni su zbog svoje divlje i smrtonosne sposobnosti omraženi i najstrožije ih nadzire kasta Čuvara. Serijal tako počinje prateći tri izabrane žene – devojčicu Damaju koja dospeva u školu za „čarobnjake“, devojku Sijenit – orogena u službi Carstva, majku Esun koja traži muža koji je ubio njihovog sina i odveo ćerku, u trenutku kad se dešava najsmrtonosnije od svih Petih doba.

Autorka započinje pa napušta i nadgrađuje poznate nam žanrovske i mitološke obrasce na inovativne i uzbudljive načine, da bi na kraju sve začinila obrtima koje nismo ni slutili. Likovi su tragični, moćni i nesavršeni, duboko povređeni i oblikovani surovošću okruženja. Jedan od bitnijih aspekata dela je preispitivanje društvenih međuodnosa i pokušaj da se izgradi nešto bolje.

Ulaz na tribinski program Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ je slobodan.