Peščani crvi Dine

PEŠČANI CRVI DINE – osmi deo kultnog serijala Frenka Herberta

Podelite sadržaj:

Čarobna knjiga je objavila roman Peščani crvi Dine osmi deo kultnog serijala Frenka Herberta o pustinjskoj planeti Arakis. Zbog prerane smrti autora, knjigu su, na osnovu beležaka, napisali Brajan Herbert i Kevin Dž. Anderson.

Serijal o Dini predstavlja savremeni spoj poznatih mitova i priča u kojoj ogromni peščani crvi čuvaju dragoceni začin, najređu supstancu u celoj vaseljeni, čija su svojstva svakovrsna, počev od produžetka životnog veka uživaoca, pa do omogućavanja trenutnog međuzvezdanog putovanja. Začin se može naći samo na jednoj planeti: na negostoljubivom pustinjskom svetu Arakisu, poznatijem kao Dina.

Kao delo kompleksne strukture, roman Peščani crvi Dine plete sve niti započete u Kapitolu i privodi kraju najpopularniju naučnofantastičnu sagu svih vremena.

Putnici ne-broda Itaka nastavljaju svoju dvadesetogodišnju potragu za novim svetom na kome bi se nastanili. Na brodu su mlade gole Pola Atreida, gospe Džesike i drugih. Dankan Ajdaho i dalje pokušava da izbegne tahionsku mrežu njihovih progonitelja, Danijela i Marti, čiji je pravi identitet konačno otkriven.

Za to vreme u starom carstvu, Murbela, vođa Novog sestrinstva, pokušava da okupi čovečanstvo i pruži poslednji otpor drevnom neprijatelju. Istovremeno, nova pretnja se javlja za obe strane sukoba – pretnja koja raspolaže golama Vladimira Harkonena i Pola Atreida, koga je odgajio sam baron.

Kraj je konačno tu, i Kralizec, bitka na kraju vaseljene, može da počne.

Brajan Herbert i Kevin Dž. Anderson samostalno su napisali brojne knjige, uglavnom dela naučne fantastike, pre nego što su počeli zajedno da rade na razvijanju serijala Dina.

Prva trilogija, „Prelude to Dune“, odvijala se neposredno pre početka glavnog serijala i bavila se glavnim akterima romana Dina: porodicama Atreid, Harkonen i Korino. Usledili su serijali „Legends of Dune“, „Heroes of Dune“, „Great Schools of Dune“ i „Dune 7“.

Laku noć, Punpune

Ove godine objavljen je i njihov novi roman Dune: The Duke of Caladan – prvi deo trilogije o Kaladanu, čija se radnja odvija godinu dana pre selidbe porodice Atreid na Arakis.

Prevod romana Peščani crvi Dine uradila je Zvezdana Šelmić.