Ikabog - Dž.K. Rouling

IKABOG Dž.K. Rouling izlazi u decembru

Ikabog Džoan Rouling sa crtežima dece iz Srbije biće objavljen oko 10. decembra, kaže Borislav Pantić, direktor Čarobne knjige, srpskog izdavača ove bajke čuvene spisateljice. Na konkurs ove kuće stiglo je 10 puta više radova malih umetnika nego što je predviđeno.

Britanska spisateljica Dž. K. Rouling, autorka čuvenog serijala o Hariju Poteru, poglavlja je objavljivala na svom sajtu, pozivajući decu da pošalju svoje ilustracije za štampano izdanje. Autorka je tražila i od svih izdavača na drugim jezicima da urade isto, a da ilustracije rade deca u zemljama u kojima se knjiga objavljuje.

Čarobna knjiga je objavljivala deo po deo srpskog prevoda na svom sajtu, a istovremeno je bio raspisan i konkurs za radove dece od 7 do 12 godina.

„Izabrani su dečji radovi, knjiga ide u štampu i trebalo bi da izađe oko 10. decembra. Na konkurs je stiglo više od 350 radova, a žiri je odabrao predviđena 34. Deca su se baš lepo odazvala. Na početku je izgledalo da nisu bili zainteresovani, ali su posle dve nedelje radovi samo stizali i stizali“, kaže Pantić.

Ikabog - Dž.K. Rouling
IKABOG – Dž.K. Rouling

U ovoj izdavačkoj kući navode da su prvi put imali iskustvo tog tipa, pa je izbor najboljih radova obavljao žiri u kojem su bili ilustratori Ana Gligorjev i David Tankosić, Vladimir Vesović likovni umetnik i osnivač škole stripa „Đorđe Lobačev“, kao i Maja Pantić ispred izdavača.

„Pokazalo se da su deca baš maštovita, da imaju osećaj za to da ispoštuju temu. Knjiga je, inače, veoma slikovita, a Dž. K. Rouling postavila je teme jasno i deca su shvatila šta od njih traži. Za neke od tema bila je baš jaka konkurencija, toliko su radovi bili dobri da nismo znali šta da radimo i bukvalno su presudile nijanse“, kaže Pantić.

Izvor: Nova.rs