Oto Oltvanji održao tri književne večeri u Istri

Tronedeljni stipendijski boravak beogradskog pisca Ota Oltvanjija u Pazinu i tamošnjoj Kući za pisce, završava se 03. decembra. Provedeno vreme iskorišćeno je kvalitetno. Napisani su desetci kartica novog teksta, a upriličene su i tri književne večeri na kojima je autor romana “Crne cipele” i “Kičma noći” govorio o sebi, svojim delima, načinu pisanja, omiljenim žanrovima…

Nastupi su održani u Kući za pisce u Pazinu (22. novembra), Gradskoj biblioteci u Umagu (23. novembra) i kafe baru “Vampire” u Kringi (26. novembra).

O prvom smo već pisali, a kako su protekla preostala dva Oltvanjijeva predstavljanja, možete pročitati u nastavku teksta.

Gradska biblioteka Umaga

Deo sale namenjen za književne večeri u Gradskoj biblioteci u Umagu bio je pun, uglavnom gimnazijalaca, i veče je održano u prijatnom i opuštenom ambijentu, pod moderacijom upravnika umaške biblioteke i pisca, Nevena Ušumovića.

Pričalo se o tome kako pisati ono što voliš a biti objavljen, kako tokom tog procesa ne biti obeshrabren, kako verovati sebi i sopstvenim instinktima, koliko je korisno širiti vidike čak i ako želite da ovladate samo jednim žanrom, o radnim navikama, specifičnim vezama među žanrovima i odnosu izdavača iz regiona prema njima.

Oltvanji je izveo svoju standardnu tačku koju naziva “cirkuskom” – prepričavanje sižea svog romana od 500 strana za manje od minut uz pomoć čačkalice.

Jedno od najzanimljivijih pitanja koje je Oltvanjiju upućeno za sva tri nastupa (Pazin, Umag, Kringa), Ušumović je sačuvao za kraj večeri: “Kada ćeš, Oto, odrasti?” Na pitanje je možda najzanimljiviji odgovor spontano ponudila čitateljka iz publike: “Ako do sada nije, ni neće.”

Kafe-bar “Vampire”, Kringa

U prigodnoj i posebnoj jezivoj atmosferi kafe-bara “Vampire” u Kringi, koji slavi autentičnog lokalnog istarskog vampira Jura Granda, i u moderaciji kritičara Davora Šišovića, u sklopu 18. vampirske večeri koje se tu tradicionalno održavaju, naglasak je stavljen na horor elemente u Oltvanjijevim delima, ali i u delima iz regiona.

Pričalo se o tome koliko stvarnost ima uticaja na stvaranje, o poreklu natprirodnih bića iz oba Oltvanjijeva romana, o načinu da se dekonstrukcijom arhetipa stvori neka nova vrsta čudovišta, u ovom slučaju vampira koji nije sasvim to, kao i o činjenici da pomenuta natprirodna bića nisu pravi “negativci” u tim delima, već su te uloge ostale ipak rezervisane za ljude.

Veče je bilo posećeno, uzbudljivo, u publici se nalazio čak i slavni hrvatski astronom iz opservatorije u Višnjanu, Korado Korlević, inače stalni gost na ovim večerima.

Čitao se odlomak iz “Kičme noći” koji se savršeno uklopio u temu večeri i lokaciju, a primerak knjige pisac je svečano poklonio kafiću, da se pohrani u vitrinu za knjige u obliku mrtvačkog kovčega. (Korlević je primetio da je ovaj kovčeg urađen više u obliku savremene, “kompjuterske” fizionomije ljudi koji su nešto širi u struku, nego nekadašnjih, koji su ipak bili nešto širi u ramenima.) Veče se nastavilo i posle zvaničnog dela uz degustaciju specijaliteta kafića “Vampire” – crvenog koktela “Jure Grando”.

Na forumu sajta Art-Anima, postavljena je mini-galerija fotografija sa ovih dešavanja, pa ukoliko vas interesuje kako je sve to izgledalo, kliknite ovde.