Osmi život - Uroš Timić

Smederevska promocija romana ”Osmi život” Uroša Timića

„Osmi život“ Uroša Timića, pobednički roman sa konkursa „Literarni online inkubator“, biće predstavljen u četvrtak 17. marta 2016. (19h) u Narodnoj biblioteci Smedereva. O knjizi će, pored autora, govoriti: profesor srpskog jezika i književnosti mr Tatjana Lazarević Milošević i diplomirani psiholog Irena Ilić. Moderator će biti Dragica Živanović.

Iako počinje kao priča o odrastanju dečaka koji je u ranom detinjstvu upao u rupu na igralištu i isekao lice zadobivši ožiljak koji će ga pratiti do punoletstva, roman „Osmi život“ je i triler sa jakim elementima fantastike. Traumatična iskustva u vrtiću, nesrećni pad koji je ostavio strašan ožiljak na licu, jutarnja nada pred ogledalom da je beleg tokom noći nestao i strah roditelja od „označenosti“ njihovog deteta odredili su odrastanje dečaka u našim večito tranzicionim vremenima. U zrelo doba, kada je Vlada započeo samostalan život s devojkom koju poznaje iz detinjstva, naizgled uspešan život počinju da nagrizaju potisnute traume i konačno suočavanje s pitanjima od kojih je bežao. Jedne večeri, pritisak prošlosti bio je toliki da njegov um više nije mogao da razabere stvarnost od iluzije. Od tog trenutka Vladin život se pretvara u opsesivno tumačenje snova, a kada je otkrio fenomen paralize sna, zakoračio je u košmarni svet iz kojeg se ne može vratiti ni da ima sedam života.

Uroš Timić rođen je u Smederevu 1991. godine. Diplomirao je na katedri za bibliotekarstvo i informatiku, na Filološkom fakultetu u Beogradu 2015. godine. Svojim kratkim pričama zavredio je nagradu „Duško Trifunović“ u kategoriji pisaca do 30 godina. Njegova minijatura „Arabeska“ objavljena je u Književnim novinama u decembru 2015. Član je udruženja „Mladi dolaze“. „Osmi život“ je njegov roman prvenac.