Održana prva “Čajanka sa zmajevima”

U sredu 25. januara u Delfi kafeu SKC održana je prva “Čajanka sa zmajevima”, javni nastup spisateljica Zorice Kuburović i Milice Krković, u okviru koga je ovaj literarni tandem imao zadatak da na licu mesta osmisli i ispripoveda bajku za odrasle.

Kako javlja novinska agencija Tanjug, ovaj neobični nastup pokazao se kao uspešan literarni eksperiment, jer je publika ostala do kraja i uključila se u razgovor sa dvema autorkama koje je zanimalo koliko su uspele da zadrže pažnju slušalaca i koliko im se taj vid usmene literature svideo.

Publiku je zanimalo koliko su dugo već “trenirale” pričanje bajki u tandemu po sistemu teniskog meča u kome ona koja je započela priču prepušta onoj drugoj da je nastavi, pa joj ova zatim “vraća lopticu” i tako dok bajka ne dođe do logičnog kraja.

Kako je ispričala Krkovićeva, do prvog susreta je došlo prilikom odlaska da učestvuju u jednom razgovoru na televiziji u Bjeljini gde su bile pozvane kao ličnosti sa suprotnim stavovima, pa je voditeljka očekivala oštru debatu, a one su otkrile da su izuzentno kompatibilne i da postoji visok stepen empatije kao da jedna drugoj “čitaju misli”.

Kuburovićeva, poznati i priznati pisac za decu, koja povremeno drži škole pisanja bajki, došla je s Krkovićevom na ideju da, polazeći od rečenice nasumično izabrane iz neke knjige, započnu da pričaju bajku i otkrile su da im to ide od ruke i da se pri tome dobro zabavljaju u tom nadmetanju u kreativnostiu i maštovitosti.

Poželele su da tu veštinu prikažu pred publikom i naišle su na podršku i razumevanje izdavačke kuće “Laguna”. Kuburovićeva je “Lagunin” pisac, jer je ovaj izdavač objavio njen prvi epski istorijski roman “Gospodarica Ana” koji je imao dva izdanja i “Školu za vile” i tako je organizovana prva “Čajanka” na kjojoj je nastala bajka iz rečenice “Bili smo u skloništu koje se nalazilo ispod mosta” koju je predložio jedan slušalac.

Bez pripremanja i dogovaranja, Kuburovićeva je započela bajku u kojoj je preuzela ulogu male princeze-patuljčice koja je odlučila da sakrije jedno zmajevo jaje ispod mosta da bi sa svojim drugom Grikom dočekala da vidi šta će da izađe iz jajeta. Krkovićeva je preuzela ulogu Grika i nastavila da izmišlja njihove avanture sa malom ružičastom zmajicom do obaveznog srećnog završetka.

Ako je suditi po reakcijama publike, ovaj vid javnog stvaranja bajki bi trebalo nastaviti i zato je dogovorena nova “Čajanka sa zajevima” već sledeće srede, 1. februara, na istom mestu u isto vreme (19 sati) uz najavu da će sledeća bajka biti zaista za odrasle.