Dejan Stojiljković - Duge noći i crne zastave

Stojiljković u jutarnjem programu TV5 povodom novog romana

“Duge noći i crne zastave” novi je roman niškog pisca Dejana Stojiljkovića koji će uskoro biti objavljen a sam autor predstavio ga je u jutarnjem programu TV5. Stojiljković, poznat kao Deksa Pantelejski, autor je bestselera “Konstantinovo raskršće” sa kojim je ušao u najuži izbor za NIN-ovu i dobio nagrade Miloš Crnjanski i Svetosavski pečat. Autor kaže da je “Duge noći i crne zastave” počeo da priprema još pre “Konstantinovog raskršća”.

“Oluja se približava… i tri viteza joj kreću u susret. Prvi to čini da bi sačuvao tajnu svog gospodara, drugi da bi dobio ruku žene koju voli, a treći da bi zario bodež u samo srce te oluje…” Ovo je srž radnje koja se prepliće kroz roman “Duge noći i crne zastave” Dejana Stojiljkovića.

Radnja romana dešava se u srednjovekovnoj Srbiji, u vreme Kosovske bitke.

“Ovo je intrigantan roman, koji je pisan jednim modernim načinom. Ima jedan upliv koji je malo filmski, malo stripovski. Sadržinu radnje čini potraga za nekom relikvijom kneza Lazara koja je izgubljena u jednom turskom upadu, pa onda on šalje svoje vitezove na tursku teritoriju, tu je i romansa između Miloša Obilića i Olivere Hrebeljanović…“ kaže autor knjige, Dejan Stojiljković.

Stojiljković dodaje da su pripreme za ovu knjigu počele pre rada na “Konstantinovom raskršću”, a da je građu za roman našao u nekim zaturenim izvorima.

“Imao sam sreću da upoznam ljude koji su odlični poznavaoci srednjeg veka. Jedna retka knjiga do koje sam došao je knjiga o Kosovskom boju sa jednog vojno-taktičkog stanovišta, znači istorijsko-vojna studija koju je napisao Jovan Mišković koji je bio Obrenovićevski general”, objašnjava Stojiljković.

Knjiga, prema rečima autora, prenosi lepotu naših srednjovekovnih spisa i legendi, a pored istorijskog u sebi ima elemente fantastičnog i mitskog. Uskoro bi trebala da se nađe u prodaji a objaviće je izdavačka kuća “Laguna”.

(http://www.rtv5.rs/)