Miljan Marković - Klarina ljuljaška

Roman ’’Klarina ljuljaška’’ predstavljen u knjižari Plato

Sinoć je u organizaciji sajta Art-Anima, u knjižari Plato, održana promocija romana „Klarina ljuljaška“ Miljana Markovića. Pored autora, o knjizi su govorili pisac Radmilo Anđelković i ilustrator Saša Radojević, a moderator je bio Dragoljub Igrošanac.

Marković je otkrio da je na početku pisanja romana imao osnovnu ideju kako bi delo trebalo da izgleda, a onda su likovi oživeli i učinili da priča dobije sasvim drugačiji tok. U konačnoj verziji knjige, čitaoci imaju priliku da prate ključnu životnu fazu glavnog junaka Oniksa Albera, najamnika s revolverom, čija je dugogodišnja profesija podređena zadatku da postojanje misterioznih zveri Zira na brutalan način zadrži u tajnosti.

Radmilo Anđelković, jedan od najpoznatijih srpskih pisaca fantastike i autor brojnih eseja o kreativnom pisanju, bio je “probni čitač” romana i savetima je uticao na konačni izgled Markovićevog dela. Osvrćući se na vreme provedeno u razgovorima sa Miljanom u vezi knjige, između ostaloga je rekao da se u ovaj poduhvat upustio pre svega zbog jednog naročitog kvaliteta koji Miljanovo delo nosi – filmične vizualizacije, ali i zbog autorove izuzetne motivacije i upornosti koju svojim pisanjem pokazuje.

Ilustrator Saša Radojević se u svom izlaganju takođe dotakao vizuelno bogatog i jasnog pripovedanja koje mu je pomoglo da relativno lako uđe u svet “Klarine ljuljaške” i da na što verniji način ilustruje same događaje. U tome mu je pomogao i sam autor s kojim je u svom crtačkom studiju temeljno razrađivao kompoziciju svake buduće ilustracije.

Miljan Marković je skrenuo pažnju i na multimedijalnost “Klarine ljuljaške”. Tokom pisanja romana, dobio je inspiraciju za pesmu “Put u pendolo”, koju je zajedno sa rok grupom “Džon Vejn” snimio kao singl. Nedugo zatim, u saradnji sa mladim režiserom Markom Marinkovićem, uradio je i muzički spot, koji je svojim visokim kvalitetom zavredio pažnju MTV-ja. Upravo ovaj muzički spot najbolja je prezentacija knjige, istakao je Marković.

Paralelno sa pisanjem romana urađen je 3D model fiktivnog grada Novog H’Orloa, u kome se odvija radnja romana, što je, prema autorovim rečima, bilo od pomoći prilikom pisanja. Model je kasnije iskorišćen i za pravljenje zvaničnog trejlera za knjigu.

Nakon govornog dela promocije, publika je imala priliku da vidi navedeni muzički spot i trejler. A tokom promocije posetioci su imali prilike i da uživaju u ilustracijama za knjigu, koje su tim povodom bile izložene u Platou.

Promocija romana ''Klarina ljuljaška'': Saša Radojević, Miljan Marković, Dragoljub Igrošanac, Radmilo Anđelković
Promocija romana ”Klarina ljuljaška”: Saša Radojević, Miljan Marković, Dragoljub Igrošanac, Radmilo Anđelković

Promocija romana ''Klarina ljuljaška'' u knjižari Plato

Promocija romana ''Klarina ljuljaška'' u knjižari Plato