Održan šesti Festival fantastične književnosti “Zecon”

Šesti Festival fantastične književnosti “Zecon” održan je u petak i subotu 30. i 31. marta 2012. godine u Muzeju grada Zenice.

Festival je otvoren u petak u 12 časova promocijom novog, luksuznog izdanja zbirke priča o Kulinu Banu “U dvorani ogledala” Adnadina Jašarevića.

“Riječ je o neuobičajenom izdanju fantastičnih priča – knjiga je bogato ilustrovana, potpuno u koloru, od prve do posljednje strane, a u dodatku je objavljen i historijski poučak o raznim aspektima života u srednjevjekovnoj Bosni”, rekao je na promociji Adnadin Jašarević.

Pored njega o knjizi su govorili istoričar Ikbal Cogo i pedagog Lejla Mahmić, koja je nastojala ukazati na edukativne prednosti ovakve vrste publikacija.

Festival je nastavljen u 19 časova, a prvo festivalsko veče proteklo je u predstavljanju niza knjiga autora iz regiona, među kojima su posebno mesto zauzela predstavljanja zbirke priča “Manufaktura G” beogradskog pisca fantastike Adrijana Sarajlije, kao i predstavljanje horor edicije “Mrak” zagrebačke izdavačke kuće “Zoro”.

Program drugog festivalskog dana je počeo u subotu tačno u podne, promocijama godišnjih zbirki pazinskog Festivala fantastične književnosti (“Turističke priče”) i “Istrakona” (“Astrolab gladi”), o kojima su govorili urednički dvojac Davor Šišović i Mirko Grdinić.

Usledilo je predstavljanje ovogodišnje festivalske zbirke priča “Baton” u kojoj su se našla kratka prozna ostvarenja autora iz regiona inspirisana Batonovim ustankom. Ovaj deo programa održan je na Carini pored replike ilirskog gusarskog broda izgrađene u realnim razmerama, gde su autori zastupljenih priča čitali odlomke iz svojih dela.

Šesti Festival fantastične književnosti “Zecon” zatvoren je predstavljanjem edicije “Warp” izdavačke kuće “Zoro”, o kojoj su govorili Zoran Filipović vlasnik izdavačke kuće i Davor Šišović urednik edicije.