Mladen Jakovljević - Alternativne stvarnosti Filipa K. Dika

Objavljena studija ”Alternativne stvarnosti Filipa K. Dika”

Podelite sadržaj:

U izdanju Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i “Everest Medije”, a uz podršku kompanije “Makart”, upravo je objavljena studija o stvaralaštvu Filipa K. Dika, jednog od najznačajnijih američkih pisaca naučne fantastike, čiji prozni opus zauzima istaknuto mesto ne samo u okvirima žanrovske, već i svetske književnosti.

Studija pod nazivom “Alternativne stvarnosti Filipa K. Dika” dr Mladena Jakovljevića, po rečima recenzentkinje prof. dr Zorice Đergović-Joksimović spretno povezuje ključna pitanja koja je Dik uporno i dosledno varirao iz dela u delo (o prirodi ljudske egzistencije i stvarnosti, o simulaciji i simulakrumima) sa gorućim pitanjima današnjice. Autor, kako primećuje prof. dr Vladislava Gordić-Petković, uspešno pozicionira književni korpus čiji je status u recentnoj srpskoj anglističkoj teoriji i kritici i dalje upitan, nedovoljno čitan i samo sporadično izučavan.

Dikove fantastične i naučnofantastične prozne vizije opisuju strahove, probleme i dileme s kojima se društvo i pojedinac danas suočavaju. U njegovom stvaralaštvu, uočljiv je tok informacionog i tehnološkog razvoja u savremenom svetu zavisnom od informacija i brendiranih proizvoda podložnih modifikaciji, kopiranju i besomučnom umnožavanju. Uz izražene tendencije ka tehnologizaciji i transformaciji u informaciju, njegova proza najavila je spoj tehnologije, fizičkog tela i područja uma, čiji rezultati i posledice su ukidanje razlika između ličnog i javnog, doživljenog i umišljenog, istinitog i neistinitog, fantazije i stvarnosti, ljudskog tela i uma, s jedne strane, i tehnologije, s druge strane, čime se relativizuje autentičnost i istinitost informacija, samim tim i stvarnosti iz kojih takve informacije potiču i koje se njima stvaraju.

U Dikovim fikcionalnim svetovima ne postoje apsolutne barijere, a njihovi brojni paradoksi, spajanja i prožimanja različitih dimenzija stvarnosti, pružaju uvide u druge, drugačije stvarnosti, koje su mogle da se dogode, ili se negde, u nekom drugom univerzumu, upravo dešavaju. Njegove književne vizije i vizionarstvo pokazuju lica i naličja svetova čije su granice sa poznatom stvarnošću porozne, nejasne ili ne postoje, a upravo to ih čini bliskim, razumljivim i zanimljivim savremenom čitaocu.

Studija “Alternativne stvarnosti Filipa K. Dika” objavljena je kao peta knjiga edicije “Paradox”. Sadrži 236 strana, a trenutno može da se naruči posredstvom “Čudne knjižare” po ceni od 400 dinara.

SADRŽAJ:

1. Dikove (iluzije) stvarnosti
2. Na razmeđi stvarnog i fantastičnog
3. Dik i naučna fantastika
4. O drugim svetovima
4.1. Paralelni svetovi u nauci
4.2. Paralelni svetovi u književnosti
5. Život i stvaralaštvo Filipa K. Dika
5.1. Stvaralaštvo
5.2. Simulacije i simulakrumi
Sanjaju li androidi električne ovce?
Tamno skeniranje
5.3. Alternativne i ortogonalne stvarnosti
Tecite suze moje, reče policajac
Čovek u visokom dvorcu
Ubik
Tri stigmate Palmera Eldriča
6. Dik, kiberpank i stvarnost
7. Postmodernistička obeležja Dikove proze
8. Dik i entropija
9. Heterotopijski prostori u Dikovoj naučnofantastičnoj prozi
10. Kraj (jedne) stvarnosti
Literatura
Video
Ostalo
About the Book
Beleška o autoru

Mladen Jakovljević (1975) je osnovne studije engleskog jezika i književnosti završio na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je odbranio magistarski rad “Mit i tehnologija Rodžera Zelaznija”, kao i doktorsku tezu “Paralelni svetovi: odnos postmoderne proze prema fantastičnoj i naučnofantastičnoj književnosti”. Autor je epskofantastičnog romana “Vrata sumraka” i stalni saradnik almanaha “Književna fantastika”. Živi u Novom Sadu. Predaje englesku i američku književnost na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

Mladen Jakovljević - Alternativne stvarnosti Filipa K. Dika
Mladen Jakovljević – Alternativne stvarnosti Filipa K. Dika