Kletva Kainova III - Aleksandar Tešić

Objavljen završni deo Tešićevog serijala KLETVA KAINOVA

U izdanju Strahora objavljen je novi roman Aleksandra Tešića, Kletva Kainova III, koji predstavlja završni deo vampirske sage inspirisane stvarnim istorijskim događajima iz prve polovine 18. veka.

Vlasti Austrougarske monarhije, u čijem sastavu se tada nalazila kraljevina Srbija, pokušale su da, sanitarnim kordonom dugim 1.900 kilometara na granici sa Osmanlijskim carstvom, spreče prodor epidemije kuge, ali i još jezivije pošasti od koje je strahovala cela tadašnja Evropa.

Priča završne knjige serijala nadovezuje se na krajeve oba prethodna romana, jer se radnja i prvog i drugog dela hronološki završavaju u isto vreme.

Po okončanju krvavih događaja u Medveđi, Vukman Goršić kreće u poteru za hodočasnikom koji šalje vojsku pošasti ne bi li probio sanitarni kordon.

Nakon neuspele zasede u Beogradu, suočeni sa nemogućnošću da unište đavolju princezu, car Karlo VI i zaverenici pribegavaju ubistvu njenog muža i uzimaju joj sina za taoca… Međutim, zaverenici su u zabludi misleći da lepu Eleonoru drže u šaci… U Beč stiže Pali apostol, predvodnik vojske pošasti, i nastaje nezapamćeno krvoproliće. Za cara Karla VI jedini spas je da pošalje Vukmana Goršića da pronađe i uništi hodočasnika.

U međuvremenu, opet izbija rat sa Turcima, Beograd je sramno predat, a malobrojna družina Vukmana Goršića otiskuje se na neizvesno daleko putovanje. Nastaje trka s vremenom i sa smrću…

Knjiga je bogato ilustrovana delima Luja Bretona.

Aleksandar Tešić (Beograd, 1961) studirao je prava. Zaposlen je u RTS-u kao prevodilac. Autor je tri trilogije: „Kosingas“ (Red zmaja, Bezdanj, Strahovanje, 2008-2010), „Miloš Obilić“ (Zmaj i ždral, Koplje Sv. Georgija i Vitez zatočnik, 2012-2014), „Kletva Kainova“ (I, II, III, 2016, 2019, 2020), romana 2084 (2015), Kosingas – Kroz oganj i vodu (2016), Kosingas – Onaj što nauči mrak da sija (2017) i Gorolom (2018).

Kletva Kainova III - Aleksandar Tešić
Kletva Kainova III – Aleksandar Tešić