Objavljen deseti broj časopisa “Ubiq”

Ubiq 10Iz štampe je krajem aprila izašao deseti broj zagrebačkog književnog časopisa za fantastiku “Ubiq”.

Prvi broj ovog časopisa promovisan je 2007. godine na sajmu knjige “Interliber” u Zagrebu, i od tada drži redovan ritam izlaženja dva puta godišnje.

“Ubiq” se na seriozan način bavi kako praksom, tako i teorijom književnosti unutar žanrova fantastike, što ga čini jedinstvenim ove vrste na prostoru bivše Jugoslavije.

Visok kvalitet časopisa potvrđen je i u evropskim okvirima, nagradom Evropskog društva za naučnu fantastiku (ESFS), koja je “Ubiq”-u dodeljena prošle godine.

Jubilarni broj časopisa donosi novele: “gaRankuva” Lidije Beatović, “Zanfir iz morske pjene” Vesne Gorše, “Hororac” Zorana Janjanina, “Kraj ljeta” Veronike Santo, “Grbavi Igor” Marka Marciuša, “Onesvijetljeni” Danijela Bogdanovića, “Noć u Berlinu” Milene Benini, “Lov” Zorana Vlahovića i “Parašuramini snovi” Josipa Ergovića.

Pored proznih dela, tu su i tekstovi iz domena kritičke prakse: “O Williamu Gibsonu i kiberpank znanstvenoj fantastici” Darka Suvina i “Ovo nije budućnost koju smo naručili: steampunk, postljudska i prizemna znanstvena fantastika” Milene Benini.

Naredni broj časopisa “Ubiq” očekuje se tokom novembra, uoči sajma knjiga “Interliber”.