Laura Barna - Crveni presek

Promocija romana ”Crveni presek” Laure Barne u Kući kralja Petra I

U okviru projekta „Isidora nas sluša“, u četvrtak 26. novembra 2015. godine (19h) u Kući kralja Petra I na Senjaku (Vase Pelagića 40), biće održana promocija novog romana Laure Barne „Crveni presek“.

O knjizi će, pored autorke, govoriti urednik Petar Arbutina i kritičar prof. dr Petar Pijanović. Moderator će biti Mirjana Mitrović.

„Crveni presek“ je roman o pisanju romana i potrazi za građom o tragičnoj sudbini jednog od najzaslužnijih slikara srpskog umetničkog eksperimenta, koji su upustili dah moderne Evrope u Srbiju, ali i sudbinama svih preosetljivih (kako stoji i u posveti), nespremnih da zarad sitnih, trenutnih interesa izgube vekovima građen identitet. Takođe, to je roman o ljubavima, nesporazumima, željama i nadanjima, emocijama isprepletenim kroz savremene ali i događaje iz prošlosti, koje pisac kao glavni akter kroz nametnutu mu igru, u koju je uvučen spletom gotovo nemogućih okolnosti, prikuplja i od njih gradi autentičnu priču prilagodljivu svakom vremenu.

Izvesni Matematičar u svom iznajmljenom stanu, u nekadašnjoj prvoj Srpskoj crtačkoj i slikarskoj školi na Dorćolu, otkriva sef sa sedam crteža, koje je Kosta Miličević crtao u kupeu Orijent ekspresa na putu iz Minhena za Beograd 1903. godine, kao predskazanje Velikog rata (1914-1918). Igrom kombinatorike, Matematičar bira aktere ali i bizaran način, pa i mesto – rusku knjižaru – gde će im ostaviti crteže, svestan da će ih tek oni, svojim jakim senzibilom i povezanim sudbinama, sklopiti u jednu sliku kao magični pazl – čuvenu sliku “Vido”, vraćajući je u život, ali i istoriju umetnosti.

Projekat „Isidora nas sluša“ organizuju Gradska opština Savski venac, Kuća kralja Petra I i „Fond Isidore Sekulić“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.