Novo proleće - Robert Džordan

Objavljen roman NOVO PROLEĆE – prikvel Džordanovog TOČKA VREMENA

U prodaji se pojavio serijal „Točak vremena“ Roberta Džordana u novom ruhu – sa novim koricama i u tvrdom povezu, ali i ekskluzivno, prvi put na srpskom jeziku, nulti deo, takozvani „prikvel“ priče o Ponovorođenom Zmaju, Novo proleće u prevodu Ivana Jovanovića.

Radnja serijala „Točak vremena“ odigrava se u ogromnom epskom svetu, gde magijom može da ovlada samo određeni procenat ženske populacije. Priča prati Moirainu, članicu vrlo moćne organizacije žena-čarobnica imena Aes Sedai. Na samom početku priče ona stiže u seoce zvano Dve Reke, odakle kreće na opasno putovanje preko čitavog kontinenta. Na toj avanturi pridružiće joj se pet devojaka i momaka, od kojih je jedan Rand al’Tor, Ponovorođeni Zmaj, čovek čiji je dolazak najavljen proročanstvom i koji će ili spasti ili uništiti čitav svet.

Još od prvog objavljivanja 1990. godine „Točak vremena“ opčinjava milione čitalaca širom sveta svojim opsegom, originalnošću i upečatljivim likovima. Prvi deo serijala, Zenica sveta proglašen je jednim od najomiljenijih američkih romana.

Novo proleće počinje Moiraininom i Lanovom potragom za Ponovorođenim Zmajem, koja će s vremenom dovesti do zbivanja opisanih u Zenici sveta i njihovog sudbonosnog susreta s Random al’Torom.

Džordanov magnum opus uspeo je da nadživi i samog autora – poslednje knjige je ispisao Brendon Sanderson – postavši jedan od najčitanijih i najbitnijih serijala „visoke“ epske fantastike.

Do kraja godine će izaći i drugi i treći deo serijala, Veliki lov i Ponovorođeni Zmaj u tvrdom povezu.

Novo proleće i Zenica sveta u prodaji su u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, sajtu laguna.rs, kao i na beogradskom Sajmu knjiga na Laguninim i Delfi štandovima u halama 1 i 4.

Robert Džordan (1948–2007) ili Džejms Oliver Rigni, kako mu je pravo ime, rođen je u Čarlstonu u Južnoj Karolini. Naklonost prema književnosti razvio je već u četvrtoj godini života, kada je pored svog dvanaestogodišnjeg brata naučio da čita. Sa pet godina već se nosio sa Markom Tvenom i Žilom Vernom. Diplomirao je na Vojnom koledžu u Južnoj Karolini, na odseku za fiziku. Po završetku studija radio je kao nuklearni inženjer za vojsku SAD. Dva puta je služio vojsku u Vijetnamu 1968. i 1970. godine i odlikovan je sa tri ordena. Počeo je da piše 1977. godine i tokom dugogodišnje karijere koristio je više pseudonima. Najpoznatiji alijasi su mu Džekson O’Rajli i Rejgan O’Nil. Uživao je u lovu, pecanju, pokeru, šahu, jedrenju i sakupljanju lula. Sa suprugom Harijet Mekdugal živeo je u kući koja je sagrađena 1797. godine. Pored serijala Točak vremena, napisao je i niz romana posvećenih kultnom junaku Konanu. Svetsku slavu stekao je zahvaljujući serijalu Točak vremena koji je u svetu prodat u više od 70 miliona primeraka.

Novo proleće - Robert Džordan
Novo proleće – Robert Džordan