Stanislav Lem - Eden

Novo izdanje romana ”Eden” Stanislava Lema

Izdavačka kuća Solaris objavila je roman „Eden“ neponovljivog Stanislava Lema. Ovo delo napisano 1959. godine, prvo je u nizu književnih ostvarenja kojima će se poljski majstor naučne fantastike posvetiti temi prvog kontakta, ali iz realne i analitičke perspektive, bez pokušaja davanja jednostavnih rešenja.

Njegova najznačajnija dela te vrste su „Solaris“, „Nepobedivi“, „Glas gospodara“ i „Fijasko“, svako osobeno na svoj način, sa sopstvenim karakteristikama, ali i zajedničkim imeniteljem apsolutnog nerazumevanja između ljudi i vanzemaljskih entiteta.

Radnja romana počinje padom zemaljske svemirske letelice na neistraženu planetu Eden. Članovi šestočlane posade, tokom rada na osposobljavanju oštećene letelice, koriste priliku da istraže okolne terene malo poznate planete. Ubrzo otkrivaju instalacije i aktivne sisteme tamošnje civilizacije…

Prvi put roman je na srpskom jeziku objavljen 1989. godine u kultnoj Prosvetinoj ediciji „Kentaur“, u prevodu Petra Vujičića. Isti prevod iskorišćen je i za novo, Solarisovo izdanje.